2019-10-27
今日嚟到東涌行街,outlet 已經擴建完畢,多咗好多食肆,仲有food court 留意到呢一間店鋪有北京鴨食,價錢又唔算太貴,於是試吓先~鋪頭冇落場時間,我地4點多入,唔洗等位,而且仲可以落午市套餐。⚠️食物:Order左兩份套餐,再以優惠價198加半隻招牌烤鴨。午市套餐包括一份鴨湯、時菜、甜品、前菜及主菜。 ⭕️乾隆白菜+老北京炸醬麵 $108白菜嘅口感食落有啲似加左麻醬汁既沙律,幾特別。 炸醬麵比較乾身,由於碗身較淺不大,面本身亦較長,攪拌醬汁、面及配料時有點難度,導致味道不太均勻。 到後期就平均少少⭕️芥末鴨掌+櫻花蝦海皇炒飯 $108一開頭上鴨掌時,仲以為係前菜(傻傻分不清)芥末配搭得不錯,酸酸甜甜有開胃的感覺。炒飯材料很足,櫻花蝦晶瑩剔透,相對爽口,份量適中。⭕️招牌烤鴨(半隻) $198可能係下午茶時段,即叫即整,等了差不多45分鐘才上鴨。師傳會向面前即場分配,半隻的份量也相當多,有接近30多片(根據店員講,我冇認真數😅)本小館的烤鴨聲稱有三種食法,店員會在上菜後,逐一為你介紹。1️⃣第一碟可以點上爆炸糖(放入口時等待幾秒再咀嚼)/藍莓醬汁2️⃣第二碟可以點上芥末醬汁3️⃣第三碟剛是把鴨肉
留意到呢一間店鋪有北京鴨食,價錢又唔算太貴,於是試吓先~
⚠️食物:
Order左兩份套餐,再以優惠價198加半隻招牌烤鴨。
午市套餐包括一份鴨湯、時菜、甜品、前菜及主菜。
⭕️乾隆白菜+老北京炸醬麵 $108
白菜嘅口感食落有啲似加左麻醬汁既沙律,幾特別。
⭕️芥末鴨掌+櫻花蝦海皇炒飯 $108
炒飯材料很足,櫻花蝦晶瑩剔透,相對爽口,份量適中。
⭕️招牌烤鴨(半隻) $198
本小館的烤鴨聲稱有三種食法,店員會在上菜後,逐一為你介紹。
2️⃣第二碟可以點上芥末醬汁
3️⃣第三碟剛是把鴨肉+隨意配搭不同配料(甜醬、洋蔥、山楂、青瓜)包進片皮入面食
之前食過數次片皮烤鴨,第一次試加爆炸糖,口感的確不錯。由於配搭鴨皮,口感很脆,加上爆炸的感覺,頗奇特。
⚠️環境:
店員有禮貌,主動介紹、解釋店舖招牌菜。
環境不錯,雖然等烤鴨等得有啲耐,落單即製要50分鐘,不過大致上都滿意。
⚠️價錢:
$488/二人