2020-10-24
呢晚放工出咗中環搵朋友食飯,佢話帶我去食一間性價比高西餐廳「Cuisine Culture 」。無佢帶路我真係未必識嚟😳,不過位置其實喺正中環核心地帶,方便之極。第一眼望到餐廳唔知點解覺得好有聖誕氣氛🎄,哈哈。餐廳環境簡簡單單,幾舒服,燈光偏昏暗,感覺令人放鬆,特別係忙碌返完工一日嘛。男店員全程都勁友善、超好人,服務到位👍。廚師亦重視客人嘅意見,會主動問下啱唔啱食等。個人認為咁樣比較踏實,力求進步,與客人真誠交流,好過一味吹噓自己有幾勁😅。餐廳得單點餐牌,無套餐,Openrice訂台有75折優惠⭐️,千奇唔好錯過!前菜、沙律、主菜、意粉同甜品都各有幾款選擇;另外亦有Drinks Menu。焗古也芝士洋蔥湯Gratinee French Onion Soup Toast & Gruyere Cheese($68),我哋一人點咗一客湯。洋蔥湯比較少飲,原來都幾啱我口味🤤。洋蔥絲份量多之外,焗芝士🧀亦係另一賣點。一般飲嘅湯好少會落芝士,但原來加咗係咁正;由於湯夠熱,所以芝士一直保持拉絲狀態。同時,🍞塊多士一開始就已經放咗喺湯入面,口感較濕較淋,食法幾特別。洋蔥湯比較濃稠,湯水較少,師傅解釋正宗
男店員全程都勁友善、超好人,服務到位👍。 廚師亦重視客人嘅意見,會主動問下啱唔啱食等。個人認為咁樣比較踏實,力求進步,與客人真誠交流,好過一味吹噓自己有幾勁😅。
餐廳得單點餐牌,無套餐,Openrice訂台有75折優惠⭐️,千奇唔好錯過!前菜、沙律、主菜、意粉同 甜品都各有幾款選擇;另外亦有Drinks Menu。
主角🐷🦴豬肋骨分開一條條咁上,仲疊得幾美觀,肉質唔柴,但未稱得上「骨肉分離」。不過重中之中係個醬汁,🍯🍋蜜糖檸檬芥末畀人一種幸福嘅感覺,因為甜甜哋,但又唔會太膩;加埋芥末籽就多一份刺激嘅滋味😋。
墨汁意粉隻色烏卒卒🦑🖤,但係唔會甩色的,口感彈牙兼有嚼勁。至於海鮮方面,有蝦🦐、帶子同青口,唔會失禮。可能由於意粉好好食嘅關係,我覺得份量爭少少,意粉多啲會更佳。
薄餅新鮮整起熱辣辣,餅皮厚薄適中,邊皮有煎過嘅香氣。🍌香蕉同🍫朱古力配合得好好,兩者都唔會過甜,面頭再搭多球曲奇雪糕🍨,好好食!我食下食下差唔多成份食哂。
House Wine買一送一,我哋要咗紅酒🍷($78),勁抵!其實我對酒就無乜研究,但身邊朋友話House嚟講算好唔錯,起碼斟咗成個鐘都無走味。佢同店員言談間講起枝酒係出自法國🇫🇷,所以比起南美或其他地方好。
題外話,餐廳嘅午餐好抵😍,價錢唔貴得過旺角深水埗幾多,款式仲會每星期轉換。中環打工仔福音,好過餐餐食快餐。
總括嚟講,佢係一間無得彈嘅中環樓上西餐廳🍽。各方面都好平均,令人滿意,加上店員服務好好,成個用餐過程好舒服,餐廳值得推介💯!