2024-06-09
大壹燒鵝 (啟田大廈)地址: 藍田啟田道51-67號啟田大廈地下1A, 2-4及6A號舖今日放工約咗阿女食晚飯,阿女推薦咗一間喺公司附近嘅茶餐廳,佢話嗰度嘅燒味好值得推薦。餐廳好大,環境光猛,坐得好舒服。我哋叫咗一個二人餐,食物種類多樣化,非常好。大一燒鵝超值二人餐 $298足料靚湯 首先,每人有一碗湯。今日供應嘅係木瓜煲豬骨,湯頭好清甜,好濃郁。木瓜同豬骨已經煲到好軟腍腍,好入味。玫瑰豉油雞和叉燒套餐仲有燒味可以揀,我哋食咗王牌豉油雞同叉燒。今日好好彩,廚師俾咗雞髀。豉油雞好入味,表面已經上晒色,內裏都鹹鹹地,夠晒味。雞件好滑,好Juicy,雞皮好爽口。叉燒望落已經好靚仔,表面燒到焦焦地地,佈滿蜜汁,肉質非常鬆化。椒鹽鮮魷小菜方面,我哋都揀咗兩款,第一款係椒鹽鮮魷。椒鹽鮮魷大大碟,食落好香口。咁呢炸得嚟炸粉好薄,特別酥脆,內裏先有新鮮,好爽口。燒汁薯仔牛柳粒第二款就叫咗薯仔牛柳粒。整碟菜口味甜甜地,食得出廚師有先將薯仔炸過,因為外邊好香脆,內裏薯仔好腍。牛柳粒份量多,非常軟腍。另外仲有唔少青椒作配菜。
大一燒鵝超值二人餐 $298
足料靚湯