2023-12-14
今次嚟到呢間小店,第一眼就見到排隊嘅人龍好似一條長龍咁,搞到我都咁心急想知呢度嘅燒味到底有幾正!入到去,店員勁親民,仲介紹幾款必食嘅招牌。我就隨便點咗個燒鵝飯,諗住食吓基本款先。添👀!個燒鵝飯一上,我先係被個鵝皮吸引住,色澤金黃閃閃,一啖落去,脆口得嚟又唔會太肥膩!𧐢𠵇啲鵝肉軟嫩得嚟,啲汁味足,滲透晒入肉入面。放喺白飯上面嘅鵝汁更加係錦上添花,家下家下飯一啖,迫使你一口接一口!至於個湯,今日佢俾嘅係冬瓜排骨湯,輕輕嘅甜味完美中和咗燒鵝嘅油膩,實行暖笠笠嘅感覺!食完發覺啲湯料煲到瓜都化咗咁腍,肯定係用心煲到底。總之,呢度嘅燒味飯令我食指大動,彈指間個碟已經掃得七七八八,份量足夠,味道夠正,絕對係食到為止。唔洗太多花巧,平凡嘅配搭已經做到令人滿足到唔行,真係得喎👍!下次我一定要再試吓佢哋嘅其他招牌,開心到轉轉🔄!