2023-03-29
下個月清明前回帶一下新年飯先( -᷄֊-᷅ )片皮鴨關注組出現率最高之一既就係 @hyattshatin 既沙田18之前都聽過家母話想食咁就趁過年食餐好.ᐟ◦傳統北京烤填鴨師傅會係賓客面前片鴨 當日師傅唔聲唔聲就係我地枱後整緊仲要有段距離 有啲可惜睇唔清佢既刀功啊( ・᷄֊・᷅ )烤鴨片分成3碟 分別有鴨皮 鴨胸肉及鴨腿肉鴨皮的確十分香脆 薄得黎好挺身一擺入口油脂大爆發.ᐟ.ᐟ.ᐟ可以蘸少少糖當乳豬片咁食胸同腿既部分都烤唔過火我地叫左半隻 鴨既份量都甚多餅皮 醬汁同配料都唔太出眾 都係普普通通咁◦生菜片鴨鬆我地選擇左三食 其中一食就係呢個 正常發揮無咩記憶點◦紹菜豆腐鴨骨湯另外一食就係湯品 呢個反而幾特別帶鹹香得黎飲落好舒服既感覺◦明爐烤蜜汁叉燒叉燒都係沙田18既拿手菜之一我認為係出色既 肥瘦適中( ˶˙ᵕ˙˶ )食到玫瑰露同蜜糖香 仲有微微燶邊如果約到6個人包房 仲可以試堂弄玫瑰露叉燒配豬油撈飯可以睇師傅係你面前淋酒放火表演·͜-◦自製黄皮醬焗鱈魚見黃皮醬幾特別未食過叫左係天然既口味 酸酸甜甜可以平衡一下鱈魚既油脂感鱈魚焗得幾滑溜 不過如果表面更香口就好啦◦風味椒鹽鮮魷呢啲邪惡野去
之前都聽過家母話想食咁就趁過年食餐好.ᐟ
◦傳統北京烤填鴨
師傅會係賓客面前片鴨 當日師傅唔聲唔聲就係我地枱後整緊
仲要有段距離 有啲可惜睇唔清佢既刀功啊( ・᷄֊・᷅ )
烤鴨片分成3碟 分別有鴨皮 鴨胸肉及鴨腿肉
另外一食就係湯品 呢個反而幾特別
帶鹹香得黎飲落好舒服既感覺
◦明爐烤蜜汁叉燒
叉燒都係沙田18既拿手菜之一
我認為係出色既 肥瘦適中( ˶˙ᵕ˙˶ )
食到玫瑰露同蜜糖香 仲有微微燶邊
係天然既口味 酸酸甜甜
可以平衡一下鱈魚既油脂感
鱈魚焗得幾滑溜 不過如果表面更香口就好啦
◦風味椒鹽鮮魷
呢啲邪惡野去到邊都忍唔住會想叫(˙𐃷˙)
佢用上左鮮魷 咬落係有差別既
鮮味同口感都比大排檔食開既好一截
佢炸衣亦好薄又唔油膩
可能因為新鮮食材 調味就相對輕手
◦自製雪糕/雪葩
佢地既fusion甜品都十分吸引我( ˶˙ᵕ˙˶ )
自家製雪糕好似係最多人推薦
揀左五糧液朱古力同烏龍茶
五糧液朱古力真心正 唔係講笑酒鬼一定中意ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )
濃烈既酒味配番濃濃既可可香
食完真心有少少wing
烏龍茶就相對失色 茶味唔濃 會比較似烏龍奶茶
另外仲試埋花雕話梅雪葩 有食緊醉雞既感覺lol
✿
#lastbitematters #lastbitematters_shatin
✿