2018-12-11 485 views
前排潮汕牛肉火鍋好鬼Hit,我只係大陸食過一次,但成日都對於依個火鍋念念不忘。最重要係因為潮汕牛肉火鍋,可以食到唔同牛既部位,而食法好講究之如~又可以食到牛既鮮味,絕對係牛魔王們~必定要試!今次就揀左來依間好多分店既616牛肉火鍋專門店來試。潮汕牛肉火鍋既湯底有一個特式,為左肉味唔會比湯底搶走左,所以味道一般既湯底比較清淡,最常見既就係牛骨清湯,但616既湯底就選擇多好多而味道都調較得岩岩好,不過淡亦都不過濃。店家有提供7款湯底有:牛骨清湯、牛雜湯底、溶岩沙嗲湯底、酸菜湯底,青花椒辣湯、鮮牛油麻辣湯、花雕醉蜆鍋。識食又貪心既我當然揀雙拼啦!今次就揀左青花椒辣湯 同埋牛骨清湯~ ($78)牛骨清湯加入左粟米、白蘿白同大量既豬骨,味道清甜,絕對要叫一個牛骨湯來帶出牛肉既鮮甜!而青花椒辣湯唔似鮮牛油麻辣湯甘辣,反而係辣椒湯底既清泉,味道更為清香同辣味更容易接受,飲落口都絕對無問題~當然唔少得今日既重頭戲,我地總共叫左6款既唔同既牛,而每款牛都好好食~好難分高下。但我同男朋友仔對於依6款牛品嚐完,為左下次來方便食,提醒自己就列出以下排名:第一名:牛心 ($48),今次係我第一次牛心,牛心既口感

第一名:牛心 ($48),今次係我第一次牛心,牛心既口感界乎肝同埋腎既口感,有點清脆得來有點札實,仲牛味相當濃郁,相當特別!~
第二名:手打牛滑 ($48),手打牛滑就好似一舊舊既細漢堡牛扒甘,好札實得來 又唔會好乾好鞋口,反而口感岩岩好,真係估佢唔到甘好食!~
第三名:滑尾龍 ($48),依個部位係牛後腿既肉條,肉既組織係比較密,所以本身比較黏韌,所以店家專登加入左雞蛋,令到口感軟滑得來又有口感!仲帶點蛋香味~正

第四名:安格斯─橫隔肌 ($48),依個位置比較特別,係肋骨既內側 同橫隔膜相連,肉味係最濃最濃,想食牛味濃既部位,依個一定係首選~

第五名:美國天然─肩胛翼板 ($48),依個位就界乎於下肩胛眼肉同埋肩胛小排之間,佢既油花係相當多,而口感比較嫩,所以入口即溶!

第六名:澳洲和牛─牛頸脊 ($68),依個部位就係牛後頸部位,佢既油花都唔少~同埋分佈比較平均,如果想食到肉味同入口即溶既感覺就可以揀依個位,一次試晒兩種味道!

另外,大力推介大家一定要試,616既醬汁!!!絕對係出面食唔到既味道!而我首推秘製牛肉汁,味道帶點壽喜燒既甜味,又有中式豉油既咸香味,沾埋汁既牛肉同埋夾埋蔥花,簡直一絕!!而自家鮮牛油醬油亦都唔錯,佢既咸香味會比較重,所以大家可以因應自己既口味去選擇,我個人既首選絕對係秘製牛肉汁!!!

依間616簡直好抵食,我地兩隻野賣單都係$200位,而平均每碟牛都係$48-68既範位,份量適中,價錢又平,可以比你試多幾款!好想再去多次!
2018-12-03
  • 牛心