2017-07-18
以前已經想去試下大埔總店,但永遠就唔到時間。朝早經openrice 訂座,5點confirm,到6:30 入座全程順利。裡面大約可以坐60人,都算闊落。湯底得2款: 清湯 / 牛雜湯。當晚我地5個就要左牛雜湯底,貪佢有D野食下。個湯底都幾好飲,不過唔好飲太多,因為有落味,所以到尾好頸渴。Ipad 自助落單,都算方便易明。食品款類唔算多,不同牛肉類大約有20款,唔係牛既就只有菜,菇,響鈴選擇。不過佢講到明係牛肉火鍋專明店,可以接受。每碟牛肉大約$68-48,有10-12塊。我地叫左8樣牛,牛肉餃子,娃娃菜,響鈴,烏冬。講真食到中段,已經唔知邊款牛打邊款。提議可以整D牌仔,分別唔同牛部位。大部份牛類都有列明要淥幾耐(通常都係8秒)。最有印象係牛舌,封門柳同牛坑爪。牛舌爽口,有牛味,唔似其他舖頭得口感但無味。封門柳因為無脂肪,牛肉味最重,但亦會較'鞋'。牛坑爪脂肪分佈好似和牛咁,口感味道比例較其他部位平均,有牛肉味但因為有足夠脂肪,所以唔會'鞋'口,又唔會好油膩。醬料方面采用自助型式,款式同其他舖頭差唔多,約有8-9款。除左豉油外,佢亦建議用自家秘製牛肉汁+甘桔作為點醬。我反而用佢個牛肉汁多
裡面大約可以坐60人,都算闊落。
大部份牛類都有列明要淥幾耐(通常都係8秒)。
醬料方面采用自助型式,款式同其他舖頭差唔多,約有8-9款。除左豉油外,佢亦建議用自家秘製牛肉汁+甘桔作為點醬。我反而用佢個牛肉汁多過豉油
其他配菜: 牛肉餃子 - 因本人唔食莞茜,所以無試,不過聽同行人講無特別。娃娃菜 - 好食,唔會俾老菜D客。響鈴 - 無特別。烏冬 - 本身無特別,但果湯底淥完好多牛肉之後再淥烏冬好好食。
飲品方面都比較少選擇。我地就叫左Asahi (大樽裝)$33,偏貴。
Other Info. :
埋單後會送張優惠卷,可以下次換一碟指定牛肉。不過期限只有個幾月。