2023-12-11
前年去過銅鑼灣 吃串燒, 一直都想再去, 剛好今日有假期, 約了女友去吃牛燒物.餐廳開放式廚房, 直接看見師傅燒烤, 見到都想即食. 黑板上有時令食品及酒品推介. 侍應安排了我們房座, 方便拍拖客人, 自成一角, 慢慢食, 真細心. 女友負責點餐, 點齊了我們喜歡的燒物.我負責點酒. 鳳梨酒, 梅酒, 酒醇清香, 酒不烈帶點甜味, 梅酒之中加了冰, 可以保存梅酒的原味. 口感輕快柔滑. 伴上前菜, 紅蘿蔔椰菜, 沙葛, 青瓜更沾上酸甜麵醬, 好爽口. 和風蕃茄沙律, 蕃茄 鮮甜, 蒜粒及果醋幫助開胃. 非常討好.女友選擇的貝類刺身真不錯, 擺設靚. 最愛味道鮮, 口感又爽又彈牙. 我愛象拔蚌, 粒貝, 女友喜歡鮑魚, 榮螺 及 馬刀貝. 雞肉大蔥 : 今晚第一個串燒. 雞肉大蔥串滿滿照燒汁燒得好惹味, 雞肉無骨, 大蔥好香口. 多春魚 : 原條燒烤成金黃色, 皮脆肉香, 美味小食.青椒仔 : 外皮薄, 微甜, 加上鰹魚絲, 好好食.燒茄子 : 好大個茄子, 開了邊鋪滿蒜蓉, 燒得極香, 茄子帶蒜蓉香, 好食. 牛小腸 : 煙韌香口, 佐酒一
豚肉秋葵卷 : 薄豚肉包住秋葵, 燒得剛剛熟, 肉質保持夠軟, 一咬有汁, 鮮味十足!內的秋葵鮮香滑嫩, 一齊食, 味道剛剛好.
橫格肌 肉汁豐富有牛味, 肉質有彈性. 用上四種不同醬汁配搭, 帶出不同好滋味.