2024-03-21 44 views
🚩東京魚市場上個禮拜去完日本掛住日本嘢食😭喺香港要搵一間質素高又抵食嘅日本餐廳真係唔簡單🥲阿爸之前喺荃灣返工所以介紹咗我嚟呢間開咗10年嘅日本餐廳,聽阿爸講佢係做熟客生意多,所以一般人好少知道😌今次就試咗佢$880嘅套餐,睇吓廚師安排咗啲咩俾我食先😚〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈廚師發辦 $880✨前菜 🐠寒鰤魚 前菜已經有刺身真係不得了🥹正值當做嘅季節,油感超重🥬枝豆 用鹽水煮過,粒粒飽滿,有豆香味🐡雞泡魚乾 燒至香而不乾,佐酒一流✨漬物🦑螢光魷魚師傅用咗兩種方法處理平時我哋會食汁煮,會煮到個頭比較細唔飽滿😫今次係食清蒸同埋刺身刺身魷魚口感滑溜,清蒸食出鮮味✨時令刺身餐廳是不用賺錢的嗎🤯🤯 $880有成九款刺身‼️🐚大溝貝 赤貝 縞蝦 本象拔蚌 平貝🐟大拖羅 深海池魚 油甘魚 劍魚腩 拖羅真係完全冇得輸,油光閃閃建議先食淡味嘅貝類,再食魚類💕✨海膽除咗海膽之外仲有魚籽松葉蟹用紫菜包裹住配料,口感綿密鮮甜😭✨新鮮生蠔🦪用嘅係日本厚岸,蠔肉都算厚身入口爽脆,唔會有金屬味😌✨串燒/燒物🦑墨魚咀🐣雞皮/雞翼🐚帶子帶子超香牛油味,處理得非常乾淨其餘三款串燒調味都啱啱好,唔會過鹹✨鍋物🍶清酒煮蜆對
🚩東京魚市場

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈廚師發辦 $880

✨前菜

🥬枝豆 用鹽水煮過,粒粒飽滿,有豆香味
🐡雞泡魚乾 燒至香而不乾,佐酒一流

✨漬物
🦑螢光魷魚
師傅用咗兩種方法處理
平時我哋會食汁煮,會煮到個頭比較細唔飽滿😫
今次係食清蒸同埋刺身
刺身魷魚口感滑溜,清蒸食出鮮味

✨時令刺身
餐廳是不用賺錢的嗎🤯🤯 $880有成九款刺身‼️
🐚大溝貝 赤貝 縞蝦 本象拔蚌 平貝
🐟大拖羅 深海池魚 油甘魚 劍魚腩
拖羅真係完全冇得輸,油光閃閃
建議先食淡味嘅貝類,再食魚類💕

✨海膽
除咗海膽之外仲有魚籽松葉蟹
用紫菜包裹住配料,口感綿密鮮甜😭

✨新鮮生蠔
🦪用嘅係日本厚岸,蠔肉都算厚身
入口爽脆,唔會有金屬味😌

✨串燒/燒物
🦑墨魚咀
🐣雞皮/雞翼
🐚帶子
帶子超香牛油味,處理得非常乾淨
其餘三款串燒調味都啱啱好,唔會過鹹

✨鍋物
🍶清酒煮蜆
對於我嚟講酒味好似重咗啲 ((利申:唔飲酒
但男朋友就覺得好香
蜆肉大隻而且冇沙,生熟程度啱啱好唔會鞋口

甜品
🍨雪糕山