2022-12-26
Christmas 想同老公安排d特別d既活動,老公一直都鐘意飲gin,我就嘗試搵gin tasting workshop。發現南豐紗廠呢間丹丘蒸留所有個超級抵嘅gin tasting workshop!全程45分鐘都只係$128!上完workshop仲有$150credit買原價要$728嘅「白蘭樹下」!!!雖然只得短短45分鐘但導師會講解品酒技巧,例如點先係正確方法聞酒,點解讀掛杯同點好好試酒。枱上有三杯酒,其實一聞已經發現其中一杯特別香,試埋就好明顯邊杯係「白蘭樹下」,除咗花香,飲落都好smooth。個味道好特別,好memorable,後來導師有解釋佢哋為咗特出香港特色就用咗15年陳皮、白蘭花、獅峰龍井、當歸、壇香等材料,難怪味道咁獨特!最後導師就俾咗杯「白蘭樹下」gin tonic 我地,再叫我地自己試加入檸檬皮、柚子皮同rosemary,每個都再加入唔同層次。不過我覺得都係on the rocks先最能飲到個特色。最後仲有得試「淡墨」:甜咖啡酒,甜度剛剛好。不過最最最後都試埋杯特別版限定發售荷藩version $398一支,正!