2022-05-26
本身自己對東南亞菜式都好有興趣,但食嚟食去都係星馬泰餐廳,之前經過銅鑼灣嘅呢間班蘭葉印尼美食,睇門面以為佢係賣麵包,點知原來入邊係一間隱世餐廳,本身都冇乜機會食印尼菜,嗰日即刻同朋友一齊去食。餐廳唔算好大,但勝在裝修好有東南亞風味,員工清一色印尼人,但識講廣東話所以溝通冇問題。一打開Menu比佢哋嘅班蘭尖塔飯吸引,賣相好可愛,叫咗必食嘅班蘭雞尖塔飯,分量幾大份,雞香滑鮮甜,尖塔飯有淡淡班蘭香味,而且有椰漿嘅甜味,好有特色,附送嘅湯好重黑椒味,本身自己鍾意食黑椒,所以好鍾意個湯,滿足。😋朋友叫咗個班蘭雞花膠湯粉皮,花膠湯超級濃郁,粉皮亦都好淋身,一啲都唔硬,雞同樣香口嫩滑,食完覺得成身充滿膠原蛋白😆飲品方面叫咗個珍多冰,本身以為普通啦,點知好有驚喜,幾大杯,椰汁濃香而且唔甜,涼粉好大條,食落索索聲,真係覺得自己去咗東南亞國家度假咁😁 好味店舖外面售賣各種印尼特色小食蛋糕等等,今日太飽啦,下次經過都買返個班蘭蛋糕試吓先😃