2024-01-15
🧡雅·悠蔬食💛今日同朋友揀咗間素食嘅餐廳 🌿我哋去嘅日子雖然係平日,但係都有唔少嘅客人!晚市套餐前菜日本黑豆亞塔子黑木耳+麻醬沙薑豆絲粉皮人生第一次食亞塔子🤣外貌有啲似啫喱,食落有啲實實地嘅感覺,但又有啲啲煙韌!幾有趣😂黑豆帶甜,好好食香芒牛油果苜蓿芽手卷第一次食手卷無飯,用苜蓿芽來代替,本身佢手卷嘅紫菜好脆,再加上苜蓿芽嘅爽脆,令到成個手卷感覺好新奇🤣🤣猴頭菇竹笙黃耳雪蓮子燉湯🍲平時喺屋企都鍾意煲湯飲,都有試過煲猴頭菇湯,自己會落肉,但係呢個湯雖然無肉,但係好足料,令到成個湯唔覺得欠缺左豬肉😆😆大啡菇鮮豆包栗子紫薯焗千層闊面🥘千層麵食得多,但係第一次食冇肉碎嘅千層麵🥸呢個千層麵有好多唔同嘅配菜,有大啡菇、鮮豆包、栗子、紫薯,佢嘅材料多度令你食嘅時候都係會唔記得無肉🤣🤣對於鍾意食肉嘅我嚟講其實幾好,食極都唔發覺欠缺左肉🤣🤣🤣香脆五穀杏仁牛乳🥛杏仁牛乳就有啲似出邊普通嘅杏霜栗子千層pancake好少見到出邊會用栗子嚟整pancake,佢嘅千層蛋糕厚度平均, cream分布都好平均😆栗子味,雖然唔係好濃烈,但係忌廉嘅味道冇覆蓋咗佢😙鮮磨腰果露配芝麻湯圓🥣腰果露食得出係磨嘅,每一啖都好「杰」
晚市套餐
香脆五穀杏仁牛乳🥛
杏仁牛乳就有啲似出邊普通嘅杏霜
栗子千層pancake
鮮磨腰果露配芝麻湯圓🥣
腰果露食得出係磨嘅,每一啖都好「杰」,甜到剛剛好