2023-11-13
#搞串個pantry今次我哋去咗一間有啲名氣💬,但係又唔算多人識嘅港式 #粉麵舖 🇭🇰。舖頭位於 #尖沙咀 ,所以我哋平日嚟到☀️,都有遊客等緊✈️,睇嚟佢嘅特色粉麵都幾出名🍜。舖頭係以小店經營🥢,開舖時間未必咁固定🕰️。舖頭都好有潮式粉麵小店♨️嘅feel,我哋就嗌咗佢最出名😍嘅兩款特色粉面,🔴鮮雞腸河($45)同埋🔵牛柏葉河($45)。鮮雞腸河🌟🌟🌟🌟🌟雞腸🐔嘅感覺好特別,平時都好少會食到呢一款食材😆。既有好似鵝腸、魚腸🌭嘅爽口感覺,同時間會比較腍啲🫦,而最正係佢嘅味道好有雞油香味🐥,就好似平時食豉油雞🍗,不過更加濃味。唯一係部份位置會有少少筋🤨。我哋食完都覺得值得返轉頭再幫襯💕!牛柏葉河🌟🌟🌟牛柏葉係用咗黑柏葉⚫️,食落同普通嘅牛柏葉🐮比起,彈牙得嚟係比較腍身👅。不過由於係用白烚♨️嘅方式,所以冇乜味道,只係靠每碗麵都有嘅甜豉油吊下味🥢,多啲調味會好啲。而河粉都係清湯🍜,所以建議自己加啲辣椒油🌶️,即刻香好多。
鮮雞腸河🌟🌟🌟🌟🌟
牛柏葉河🌟🌟🌟