尋日做嘢行開銅鑼灣,登龍街又有日式麵店開張。三田製麵所响日本人氣高,可跟一蘭比下去,有人話佢就係'沾麵版一蘭'。其實一蘭同三田旺丁嘅原因並唔係佢係頂級麵食,而係店舖位置,雖然佢唔係最好食,但係味道總算不過不失,質素平均,所以仍然有慕名而來。真係除左富士山55有番熱湯汁服務外,其他嘅都唔興。小弟真係唔係好得碗湯麵食到最後係凍嘅,是但啦,入店隨俗,就黎個招牌辛辣濃厚豚骨魚介沾麵。麵話到明係製麵所,麵梗係自家製,極太麵麵條粗,只幼過烏冬麵丁多。其實識食應該點冷麵,不過我堅怕湯汁快凍,所以要咗熱麵,點知。。。因為熱麵冇過冷河,麵好容易會黐埋一堆,因此師傅响碗底嘅麵剪咗幾下,碎咗就冇咁黐,容易夾啲,但係啲麵條斷哂,點先?! 好心做壞事囉。麵嘅份量分大(280克)中(210克)小(140克),查實小份已經夠我食,點知個侍應吓咗我一聲,對面搭枱果兩位女仕都點大份,响壓力下我點咗中份量,最後我夾硬食哂。至於果兩位眼闊肚窄,貪心嘅女仕,落地府一定會食番哂食剩果啲麵。麵嘅質感係敗筆,連我食開普通硬度嘅都覺得軟,點餐時亦冇得選擇硬度,當然熱麵係會影響麵質,不過食到後尾真係稔到不行。沾汁層次分明,辣唔會蓋過湯
濃厚豚骨魚介辛辣沾麵

沾汁
層次分明,辣唔會蓋過湯汁本身嘅甜,豚骨同魚介嘅味亦完全分別細嚐得到,魚粉烤香恰到好處,冇喧賓奪主。濃味得黎唔會死鹹,唔肥膩。湯汁內有一件豚肉,超濃味,鬆化香口,為可口嘅湯汁點綴。
湯上枱時都算熱,食到第五啖就開始變暖,食到一半就凍哂,夾硬食哂真係有啲辛苦。邊個話要熱麵個湯就唔會凍,唔好自己詭自己啦。
仲有,食完個麵加熱清湯(湯割),加咗湯都唔熱,可想而知碗湯汁有幾凍。
配料
叉燒鬆化,偏瘦但入口溶化,味道濃郁。半熟蛋蛋黃軟糯,蛋白入味唔過鹹。荀條爽口無渣,配料素質平均。
炸雞
小食-炸雞

賣相正宗,伴大量椰菜絲。皮薄酥脆弱味濃,雞肉軟滑多汁,新鮮炸起,不錯嘅小食,值得一試。
總括黎講,就係OK, 唔可以叫好好,但係又唔差,唔想周圍搵,又要有保證,三田幫到你。

有聽講話個老闆想迎合香港人口味, 將麵嘅硬度同湯嘅油份有所調校......唉...
2015-02-12
$105 (Lunch)
濃厚豚骨魚介辛辣沾麵
炸雞