2022-01-30
越南菜經常都會係我午餐既首選,今次去左彌敦道726搵食,呢幢大廈真係有唔少食肆,當然我已經鎖定左「南越南咖啡廳」一開𨋢就係餐廳,第一眼就見到吊起既Pho霓虹燈箱,裝飾風格比較時尚,完全唔覺得自己身處係越南餐廳,餐廳亦都非常幽默,墊枱紙既搞笑slogan,”If you pour any sauce into the soup, our chef 飄零燕 you”😂😂南越蛋咖啡蛋咖啡係越南既獨特飲品,面層既蛋漿打至杰身,仲有燒過既焦糖,蛋香加上咖啡香,又特別又好飲香茅青蘋果茶青蘋果茶唔太甜,仲有淡淡既香茅味,好有東南亞既味道「嫲嫲南越湯」招牌金邊粉呢碗越南粉好豐富,有牛肉片、牛面珠、牛筋、牛肉丸 & 油條,牛肉都幾嫩滑,個湯頭用上5個牛既部位熬製而成,清得黎又有濃郁既牛味,味道好清甜,真係忍唔住想係咁飲個湯南越法式麵包法包烘返熱後微微外脆,入面有肝醬、燻蹄、扎肉、豬耳、葉酸蘿蔔、青瓜、辣蛋黃醬、蔥油 & 香葉,味道當然同我係越南食既有d出入,但我覺得已經有7成既味道,都幾好食係完全無期望既情況下,食物同飲品都有意想不到既驚喜,唯一有d失望係有d食物要晚市先供應,唯有下次夜晚再食過
南越蛋咖啡
香茅青蘋果茶
青蘋果茶唔太甜,仲有淡淡既香茅味,好有東南亞既味道
「嫲嫲南越湯」招牌金邊粉
南越法式麵包