2023-06-23
大隱隱於市,地點鄰近利園1期既舊式商業大廈4樓,上到去發現別有洞天,整體裝修係西式簡約,擺設同掛畫又充滿東方特色同埋本土風情,零舍有中西融合之美,另一方面突顯出呢度fusion既感覺.好欣賞餐廳經理Ada聲聲入耳既介紹,令我對餐廳、大廚同每道菜式都有更深既了解,主廚來自印尼峇里島,師承法國米芝蓮二星級大廚在德國經營星級餐廳.餐廳尊崇kitchen to table既飲食體驗,會現場製作飛餅和雪糕等甜品,亦可以看到廚房的烹煮過程,在尾聲還可以看到在準備醃泡菜、製作提拉米蘇和搓麵團等步驟,大部分用料都是自家炮製.晚餐係一個4道菜既tasting menu,每位$598,有唔同既增值美食,午餐價格都幾實惠,而且仲係免加一收費,朋友like埋佢地ig仲有5%折扣Welcoming Bread麵包有兩款,放係面偏黃既係搽咗檸檬青檸牛油既Brioche麵包,食落好鬆軟同香,幾似蛋糕另一款麵包係多士,搽咗sun dried tomatoes,食落會脆d同埋有咬口Amuse Bouche法國菜之中這道餐前小點是不可或缺的,因為代表了大廚的技藝和自豪之處,小小一啖既小點採用純天然食材,自家醃漬酸瓜,蕃茄
Welcoming Bread
Amuse Bouche
法國菜之中這道餐前小點是不可或缺的,因為代表了大廚的技藝和自豪之處,小小一啖既小點採用純天然食材,自家醃漬酸瓜,蕃茄碎粒同埋飛餅,入口清新開胃
番茄薄荷湯
番茄係呢度出現率都好高,不過每次都有唔同既呈現方式,今次係原粒油封番茄,咬開後香氣十足,湯既濃香同薄荷葉既清香碰撞出奇妙火花
龍蝦濃湯豪華版 | +$98
呢款豪華版擺盤已經好吸睛,大大隻西班牙紅蝦就游係龍蝦濃湯入,完全冇用偏漏既忌廉,用咗更然牛油果去營造返creamy口感,蝦肉彈牙夠新鮮
牛油果鮮菇手工蛋意粉 |+$78
因為我地比較大食所以額外叫多個手工蛋意粉share,用咗日本蘭王蛋去製成,所以顏色偏橙,粗度已經好有手工感,食落幾煙韌,同五種菇菌類煮成變得更加香同埋豐富層次感,畫龍點睛既係homemade petso sauce,成功將所有味道連結係一齊
油封鴨腿意大利飯
油封鴨腿絕對係經典既法國菜,呢度每日新鮮醃製鴨腿,醃過36小時後味道會近似滷水,切開後肉質唔會柴,入口好有肉味,雖然經過油封但完全唔油膩,醬汁類近西檸雞,甜甜酸酸咁,好有深刻印象,伴菜係用越南米紙炸成脆兜裝住有東南亞風情既意大利飯,以咖哩香最突出
慢煮椰殼煙熏澳洲和牛舌
採用印尼概念製成既串燒飯,澳洲和牛舌外表焦脆,肉質幾軟爛可口,用慢煮椰子殼去煙燻,令到咸香味道更加突出,薯蓉係用咗椰奶,食落細滑得黎有椰香,充滿熱帶風情,中間係峇里式沙爹汁,好能夠帶起肉既香味
紅鯛魚配韓式泡菜汁
經理強力推介呢度既泡菜汁,由大廚親自每日醃漬,食落同係韓國當地一模一樣,辣得黎夠過癮,煎香既紅鯛魚好嫩滑,點埋特制韓式甜辣醬,係一種係法國私房菜想像唔到既味道
到咗甜品時間就會見職員親自製作各式甜品,重點就係配咗用Pacojet整既法式雪糕,呢部機係法式結晶化料理既核心,將味道變得更滑更濃,而且仲有大廚即場拉飛餅,味道來自純天然果味同茶味,無額外糖分夠健康
菠蘿脆趣配檸檬雲尼拿雪糕
香蕉飛餅配泰式奶茶雪糕