2024-09-18
星期六夜晚兩個人去左位於銅鑼灣世貿既阿閒泰食晚飯 入到去環境幾優美 旁邊亦有大窗戶欣賞到維港景色 可以由於唔多人 所以兩個人都有一張四人大枱坐我地點左4樣菜式 分別係兩個前菜同兩個主菜 加一杯飲料第一碟到既係脆炸軟殼蟹米紙卷配牛油果醬 整體味道不錯 份量可以 牛油果醬未算太出第二碟係冬蔭功湯 味道頗為偏辣 有香料味 好處喺佢有另上既椰汁 根據自己喜好選擇落幾多 不會搶走冬蔭功湯既鮮味第三碟係冬蔭功焗海鮮飯 整體冬蔭功味不算太重 海鮮份量可以 但整體焗得有少許乾第四碟係烤原個椰菜花配青咖喱醬 這個菜係算係有驚喜既 主要係濃縮既青咖喱味道配搭椰菜花啱啱好最後飲品氮氣冷泡檸檬茶 比普通鮮檸檬茶多出一種獨特味道 但未算突出整體阿閒泰餐廳環境裝修服務體驗算是不錯 性價比亦可以 是一間在銅鑼灣可以一試的泰國餐廳
我地點左4樣菜式 分別係兩個前菜同兩個主菜 加一杯飲料