2021-09-15
好味指數😋😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗🤗間唔中都要對自己好D,今日同朋友嚟半島酒店1樓嘅 The Verandah 食 lunch buffet ($548+10%),朋友早一個幾月就book,呢個 lunch buffet 係1200-1430,我哋坐到3點幾都冇問題~Service 係一流嘅,早一日會有職員打俾朋友,提醒衣著要注意嘅事項!去到因為未夠12點,同職員講到咗後,夠鐘後佢係會認得你,帶返你入座!因為我哋早book,安排咗所謂嘅室內露台窗口位(即係較遠嘅一邊),咁就唔會有咁多人行嚟行去,雖然要行多幾步去攞嘢食,但就坐得舒服D!出去睇下有咩食先~ 款式都幾多嘅…先嚟冷盤~有4款刺身、壽司、卷物、青口、帶子、蝦、螺… 所有海鮮都幾新鮮!我覺得最出色係慢煮飽魚,煮到好夠淋煙韌度剛剛好,個汁好好味😋湯~我試咗蕃茄濃湯,側邊仲有脆麵包粒、Bacon 粒、香蔥粒俾你自己落… 個湯非常濃厚!熱盤~佢嘅燒和牛臀肉好軟身,薄薄一片剛剛好,仲有法式同英式芥末任揀!牛脷雖然叫水浸,但鹹度剛剛好,好爽口!香芒蝦個汁好香濃,甜甜酸酸,蝦亦都好新鮮!至於比較失望嘅係燒豬里脊,比較嚡口!
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗🤗
出去睇下有咩食先~ 款式都幾多嘅…
先嚟冷盤~
湯~
熱盤~
熱盤2~
本身有3款咖哩,不過因為我個胃唔大,只試咗咖哩海鮮,個咖哩汁好出色,好香濃,我只攞咗幾片薄脆餅食,魷魚易咬開夠煙韌,蝦就一貫地咁大隻爽口!韓式牛同味噌魚都同樣好味!最失望嘅係蒸扇貝,扇貝好細隻又乾,粉絲都好乾身!
沙律~
佢嘅沙律菜勁新鮮,spinach 好大塊,配料有貴價嘅 sun-dried tomato、仲有幾款講唔出係咩嘅配料,個油醋汁唔係平時常食到嘅,好淺色但又好好味!
甜品~
多到不得了!我完全冇辦法逐一試晒,只可以揀到幾款食!甜品屬精品類,有金箔銀箔做裝飾!
拿破崙係最好食,非常鬆化!紅梅蛋白餅都係我鍾意嘅入口即化,唔算太甜!日式芝士蛋糕上面有個圓圓果凍波波好吸精,半島自家製雪糕都好濃郁好滑!Earl grey 戚風蛋糕都唔可以錯過呀!
配埋一壺香濃嘅 Earl grey 茶,成個用餐體驗真係非常圓滿!
其實仲有 cold cut、芝士、勁多款沙律、甜品都未有空間試!
以呢個價錢,呢種服務同食物質素,佢嘅 lunch buffet 係性價比好高!因為會睇得出配料上嘅細緻位,係明顯精心搭配過!因為好多貴價嘅 buffet,的確可能有龍蝦、生蠔呢D 所講貴價嘅食材,但處理嘅手法就好求其!另外D 嘢食非常整潔,亦都補得好快,好少見到被攞晒補唔切嘅情況!整潔度非常讚!收碟收得好快,就算係一隻 cocktail 沙律杯都會即刻收!當職員見到有食客冇戴口罩,就即刻有禮貌咁提示返!
食物精緻度高,環境亦都好舒適!會再返嚟食!