2024-11-12
約咗朋友喺九龍灣德福睇戲,所以約咗喺對面間牧羊少年食飯,方便就腳 。一食完可以飛去對面睇戲 。今次叫咗個<與你分享二人餐> 🤣。一個二人餐有一個前菜,一個意粉,一個主菜,兩個甜品同兩杯嘢飲。一黎先上2杯飲品🍸 溫煮桂花黑糖茶(熱)同牧羊少年【浪人】手工生啤桂花黑糖茶,桂花味勁出,好似食緊桂花糕一樣,黑糖茶都唔會太甜,好岩女士飲 。另一杯係手工啤,唔重麥味,清爽易入口 。配埋前菜飲,又係絕配!前菜🥦# 日式唐揚一口炸雞 🍗配 芥末蛋黃醬首先一口炸雞係即炸,熱辣辣上枱,配埋芥末蛋黃醬,芥末味好突出,食落超級惹味,我哋兩個人就好快已經清碟 。意粉🍝# 蝦頭油鳳尾蝦香辣肉碎意大利粉意粉炒到乾身,感覺都唔辣,鳳尾蝦大隻,而且爽口彈牙 。眼見隔黎有幾枱都係會叫呢個黎食,不錯👍🏻主菜🦴#咖啡羊架 伴 露絲瑪利燒汁及烤澳洲西蘭花同日本南瓜咖啡羊架肉質幼嫩,生熟程度煮到岩岩好,唔重羊臊味,再配上佢地既燒汁,味道岩岩好😋另外,佢仲配左西蘭花同烤左既南瓜,日本南瓜🎃真係無得輸,烤到好軟熟,連皮食都無問題,好香南瓜味仲自帶點少甜 。最後甜品其中一個加錢轉左焙茶心太軟蛋糕 配雪糕,一個就Haag
同牧羊少年【浪人】手工生啤
桂花黑糖茶,桂花味勁出,好似食緊桂花糕一樣,黑糖茶都唔會太甜,好岩女士飲 。另一杯係手工啤,唔重麥味,清爽易入口 。配埋前菜飲,又係絕配! 前菜🥦# 日式唐揚一口 炸雞 🍗配 芥末蛋黃醬
首先一口炸雞係即炸,熱辣辣上枱,配埋芥末蛋黃醬,芥末味好突出,食落超級惹味,我哋兩個人就好快已經清碟 。 意粉🍝# 蝦頭油鳳尾蝦香辣肉碎意大利粉
意粉炒到乾身,感覺都唔辣,鳳尾蝦大隻,而且爽口彈牙 。眼見隔黎有幾枱都係會叫呢個黎食,不錯👍🏻 主菜🦴#咖啡羊架 伴 露絲瑪利燒汁及烤澳洲西蘭花同日本南瓜
另外,佢仲配左西蘭花同烤左既南瓜,日本南瓜🎃真係無得輸,烤到好軟熟,連皮食都無問題,好香南瓜味仲自帶點少甜 。 最後 甜品其中一個加錢轉左焙茶心太軟蛋糕 配雪糕,一個就Haagen-Dazs 雪糕杯 。焙茶心太軟外層鬆軟,食到淡淡焙茶香味,內裡有流心朱古力,甜度岩岩好 ,仲配左球焦糖脆餅雪糕 。又凍又熱,冰火交融🤭另一個Haagen-Dazs 雪糕杯唔駛多講,唔會有失望空間 。留意返心太軟製作需時約15分鐘,要預時間等下 。 二人餐係$428,計埋加一同 甜品加錢,埋單都係$567,算係咁上下。餐廳環境唔錯,而且係位置於九龍灣德福戲院對面,無論睇戲前或後,都係好岩食飯撐枱腳地方 👍🏻 📍牧羊少年
九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P26號舖
#hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfoodstagram #hkfoodblogger #food #foodstagram #foodblogger #instafoodie #foodporn #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港必喝 #香港好去處 #假日好去處 #搵食好去處 #九龍灣搵食 #九龍灣美食 #Cafe