2021-08-26
想吃印度菜但又未必喜歡重慶大廈👳🏾♂️咁hardcore,中環的 Chaiwala @chaiwalahk 就啱哂你心水。這間新派的民族風小店位於雲咸街,門口隱蔽(姐去到搵唔到打左去餐廳問😅)主打口味相對清新的印度菜,比起坊間的少了一份油膩感和濃烈,更易入口,絕對係可以約女仔去的印度菜🇮🇳🤭因為小店的環境同氣氛都好舒服!今次試左Tasting menu,即是印度版的Omakase ($480/位) 主要是廚師的推介、總括來說係可以試哂餐廳出名的菜式,啱哂選擇困難症又或者望到menu都唔知講緊咩野的你🥲🙏🏻先來一些特色小吃Chaat✨Pani Puri with Jal-jeera 中間空心的油炸球填上馬鈴薯泥、洋蔥、番茄、豆類等,加入孜然煮成的水,倒一半入中間成粒啪入口😳香脆和豆類的綿滑成為對比。🥔Aloo Tikka Chaat是一個加入了薯仔餅和乳酪的小吃,入口甜甜地好重印度的香料味。🐑Rara Kheema pav Bombay Bun這個必試!!當免治羊肉加入了牛油烘過的甜包,放入紫洋蔥增加爽脆和清新,味道有街邊小吃的感覺。🦀Crab egg Bhurji印度式的蟹肉炒蛋,份量
先來一些特色小吃Chaat✨
Pani Puri with Jal-jeera
🥔Aloo Tikka Chaat
🐑Rara Kheema pav Bombay Bun
🦀Crab egg Bhurji
印度式的蟹肉炒蛋,份量豐富,另外加入薑和印度香料,不過相對味道清淡一點
🐓Murg Malai Tikka & Pink Salt Salmon
主菜部分分別是雞肉和三文魚。雞肉無骨,用了芝士醃後燒好嫩滑。然後三文魚烤得剛剛好🙂
辣勁十足的兩款主食,butter chicken 是必點的!千萬不要睇少tasting menu,食到呢度已經好飽😂另外跟埋Truffle naan是完美的配搭,喜歡松露的朋友不容錯過