2025-01-09
今晚難得約到三位好朋友一齊食飯,上網睇咗好耐,最後揀選了這一間日本的居酒屋,見到食評很好,所以懷着期待的心情來到餐廳我們四個人被安排坐喺第二張枱,左右兩邊都有一台食客,原本右手邊一台有兩位操普通話的男士,講嘢非常大聲,有另一台食客已經開聲請他們聲量減細一些,我也提出和議,慶幸這兩位男士都願意配合,而且差不多已經埋單離開,但之後惡夢繼續...差不多10個食客似乎是來自同一間公司的,來到餐廳坐喺我哋隔籬,他們的聲量嘈吵的地步彷如街市所有檔口圍住你喺度叫賣一樣,還夾雜粗口,令我們十分頭痛,完全聽唔到對方講嘢,而他們也不會為其他人設想,好像自己在包廂一樣,實在他們有些人也是說普通話,似乎有自己特定的文化,向店員反映但可惜也未能處理得到,反而店員和這班食客打招呼彷似相熟。我們原本點了的菜因為等咗好耐都未嚟,所以直接取消馬上埋單離開。真係從來未試過喺一間嘈到似Disco和街市嘅日本餐廳食飯,座位好逼夾,如果想同朋友好好享受晚餐傾吓偈,千萬不要揀這裡,浪費了和好友相聚的時刻。