2024-03-23 26 views
今日同家姐嚟到天后食omakase,聽聞水準同性價比十分高,餐廳安排咗我哋坐bar枱。而每人嘅檯頭都有一隻好大嘅碟,方便師傅將食物直接放係你面前。首先佢放咗啲新鮮的漬物,冇落任何調味,可以清清喉嚨,質地爽口。今晚我哋叫左「螢狩Hotarugari $1380/位」,趁師傅準備食材之際,四圍打下卡先,見到枱面放上幾個金屬製的幸福鬼一家五口,拿起來很有份量,個個都很得意。兩粒米清酒入口時有著甜美像白桃一樣的醇厚香氣,適合單獨細味品嚐的極上級清酒,亦適合配搭刺身、壽司、白身魚等比較鮮味食物的餐中酒。而且飲落酒精感唔會重, 飲多2杯都唔會有負擔,清爽度真係岩哂夏天飲。富山縣特產螢光魷魚(未處理)當螢火魷魚在日本的魚類市場開始販賣就代表是春季來臨的時間。師傅話收貨後要進行急速冷凍保持當下鮮度,解凍後以刺身方式送到客人面前享用,因此是當季時節才能品嚐到的美食。富山縣螢光魷魚螢光魷魚同平時吃的很不一樣,師傅保留了原隻魷魚入面嘅膏,一口一隻,口腔內充斥住魷魚的香味加上甘甜嘅魷魚膏,吃完前菜已經整個心花怒放!全國第一華漣蠔來自長崎的「華漣」真蠔,被堪稱「日本第一生蠔」。身形是黃金色,約手掌大,肉質肥美結

兩粒米清酒
入口時有著甜美像白桃一樣的醇厚香氣,適合單獨細味品嚐的極上級清酒,亦適合配搭刺身壽司、白身魚等比較鮮味食物的餐中酒。而且飲落酒精感唔會重, 飲多2杯都唔會有負擔,清爽度真係岩哂夏天飲。

富山縣特產螢光魷魚(未處理)

富山縣螢光魷魚

全國第一華漣蠔
來自長崎的「華漣」真蠔,被堪稱「日本第一生蠔」。身形是黃金色,約手掌大,肉質肥美結實,加了醋啫哩或檸檬汁,更能帶出其鮮甜味。
燒平貝
平貝肉質鮮嫩多汁, 營養亦相當豐富,無論做刺身或輕輕一燒,再灑上七味粉用紫菜包住食同樣鮮味濃厚。

左邊係栗蟹
右邊係毛蟹
栗蟹其實同毛蟹真的很似,吃起來美味多汁,但鮮甜味其實差不多。
毛蟹感覺啲肉幼嫩啲juicy啲,蟹膏豐富,濃郁鮮甜。
膠原鯛
肉質潔白清爽,口感軟嫩細緻。

八爪魚卵
八爪魚卵的外表看起來並不吸引,但味道香濃,與蟹子或蝦子差不多,只要鼓起勇氣邁出第一步,吃後一定會對它改觀。
北海道縞蝦
蝦肉厚實,口感相對春蝦更豐實飽滿,味道鮮甜清爽。

吞拿魚背脊
浸咗豉油的吞拿魚背脊脂肪含量較低,肉質較結實, 魚味較濃,色澤鮮紅,再配上山竽蓉和馬糞海膽同吃,口感一流。
師傅請食的拖羅筋
師傅先去筋位再用火槍略燒表面,滿口都是油香。

北海道油坊主
油坊主比較特別,食落非常之香同埋嫩口,口感有啲似鱈魚,師傅話係非常少見嘅魚類。再配上萬能葱、七色芝麻和金箔,簡直係視覺的享受。
燒吞拿魚下巴
第一次吃得這麼刁鑽,吞拿魚魚油豐富,經過燒烤,色澤金黃,油香進一步被提升,魚肉滑溜,入口即化,令人回味。

左邊係白海膽
右邊係馬糞海膽
全部都係北海道
白海膽味道冇馬糞海膽咁甜,顏色較淡,但仍然好清爽,質感細滑。
馬糞海膽特別甘甜,而且每瓣都好厚肉,啖啖鮮味。
炸香魚bb
肚帶甘苦味,可整條吃,面層脆薄,連骨頭也可吃掉,相信製作時控制得好先做到。

全條肥吞拿魚腩
呢個部位最多脂肪,但都多筋位,師傅會特別用心切開。

肥吞拿魚腩
魚香比大拖羅更出,入口即溶,魚香四射,
鮮味湧出難擋,久久難以散去,師博好貼心地切斷啲筋,好幸福啊!
葱拖羅、白海膽加馬糞海膽飯
超級海膽飯,一口吃下那麼多海膽,海膽量比飯還要多,十分邪惡。加埋白海膽一齊食層次口感超級豐富,再配埋肥美的蔥拖羅簡直沒得輸。

超濃魚湯
遠距離已經聞到魚湯味,呈奶白色熱辣辣,加上少少蔥花,飲落超強魚味。
宇治綠茶加十勝紅豆蓉
爽滑的口感和溫和的抹茶香形成了完美的組合。配角也不是小角色,吃得到紅豆混著紅豆沙口感,兩者是最佳經典搭配。

總括而言,每一款壽司刺身都感受到滿滿嘅誠意,食材用料都非常新鮮,環境舒適,食完已經即刻book定下一次再來!
2024-03-19
$1518 (Dinner)
Celebration
Birthday