青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2024-08-21 2736 views
琴日早左收工就去左朋友家探貓貓同狗仔~同佢哋玩完一輪後就食埋個晚餐先返家,朋友建議係附近THE FOREST到食,最後我哋就去左食泰菜~.惹味拼盤(小) $96 拼盤有大份細份可以選擇,我哋就揀左細份,可以叫多啲唔同野食。拼盤有雞皮卷、酸腸、魚餅同雞棗。每樣都惹味,酸腸幾特別,而我最鐘意係雞皮卷,雞皮煎到微脆,內裡雞肉嫩滑有肉汁~.荔枝菠蘿紅咖哩大蝦 $128由於係用左荔枝同菠蘿煮嘅關係,所以呢個咖喱係會比一般咖喱甜。第一啖食會有少少酸,大蝦爽彈鮮甜~除左蝦外,仲有好多配料,有茄子、秋葵、菠蘿、腰果同荔枝。荔枝同菠蘿嘅甜味提升了咖哩既層次好特別,唔食辣既朋友都岩食.香辣蟹蒜炒麵 $118呢款炒麵我揀左少辣少油,用左蒜同辣椒黎炒令個炒麵好香好惹味,而且面頭鋪滿蟹肉勁滿足。不過少辣對我黎講都有啲辣,如果有微辣就更好.油酥手抓餅(3片) $52叫得咖喱當然唔少得手抓餅!手抓餅好酥脆,最重要係唔會好油膩!配埋咖喱食真係一流.班蘭椰汁糕 (4件) $48椰汁糕整成玫瑰花形狀,賣相精緻。有淡淡既班蘭同椰汁香,呢個要襯熱食口感煙煙韌韌,凍左個邊會有少少硬

惹味拼盤(小) $96

荔枝菠蘿紅咖哩大蝦 $128