2021-09-24
我同朋友身處灣仔,想食泰菜🇹🇭,上網一搵之下發現酒吧街嗰邊有間新開泰菜店「Mana Thai Kitchen 」,於是就行去嗰邊睇吓。我哋都搵咗陣先見到間舖,入口喺地面,座位區就喺一樓。餐廳賣嘅泰菜均屬常見款式,包括有小食、沙律、湯、咖哩、炒菜、海鮮、燒烤同飯麵等,定價屬中上水平,但起碼每樣都大大份,所以都OK☺️。牛肉船麵($120),我敢講佢係我食過最濃郁嘅船麵,湯底亦係最貼近泰國地道口味。🍜湯頭好深色,食落帶微微酸,估計係落咗魚露同青檸。呢碗牛肉船麵唔止得肥牛咁簡單,佢仲有牛腩同牛丸,全部味道都唔錯,啱晒牛魔王🐮。麵底係金邊粉,配埋芽菜、乾蒜、炸豬皮同蔥等一齊食,味道層次豐富。泰式肉碎生菜包($80),肉碎超大碗,但對比下顯得啲生菜好少,唔夠包🙈。肉碎加入生洋蔥同辣椒粒撈匀,混合埋食非常惹味,但辣度亦意外地強,可能咬中辣椒籽🌶️,食到我噴火咁濟。泰式生蝦刺身($108),生蝦一份有六隻🦐,每隻放進一個玻璃杯入面。除咗生蝦之外,杯內仲放有薄荷葉、蒜片、辣椒同辣汁,整體食落鮮甜爽口,一啲都唔腥,比起日式刺身更具風味。泰式無骨鳳爪沙律($75),朋友好鍾意食鳳爪🤓,所以我唯有捨命陪君子。鳳
泰式生蝦 刺身($108),生蝦一份有六隻🦐,每隻放進一個玻璃杯入面。除咗生蝦之外,杯內仲放有薄荷葉、蒜片、辣椒同辣汁,整體食落鮮甜爽口,一啲都唔腥,比起日式刺身更具風味。
泰式無骨鳳爪沙律($75),朋友好鍾意食鳳爪🤓,所以我唯有捨命陪君子。鳳爪去骨去得好乾淨,口感爽彈,調味酸酸辣辣,實屬開胃之選。
飲品方面,我哋都係檸檬界嘅代表🍋,分別要咗青檸梳打($42)同檸檬沙冰($48),出奇地兩杯都唔太酸,嚴格來講偏甜少少,但解辣就一流。
總括嚟講,呢間由泰國人主理嘅泰菜店味道正宗,味道較濃,無特別遷就香港人嘅口味。餐廳面積好大,座位多,適合一班人聚會。最後,泰藉店員們態度友善,又會關心客人啱唔啱食,抵讚👍。