觀塘酒店一間潮州菜真係好值得追捧,前身 #阿鴻小吃 ,由我細細個係和富道已經開始覺得好食既潮州菜,換左手之後依加改左名叫名人館,食物質素依然保留高水準。兩個人廢時諗食咩就直接叫 #休閒二人餐 $688 ,冇諗過份量超滿足,兩個男人去食都食唔哂,套餐好適合3-4人食!#竹炭脆豆腐算係特別招牌小食,黑色香脆外皮包著內嫩豆腐,每一口都感受到脆同嫩交融!#椒鹽鮑魚重重黑松露鋪滿炸香鮑魚,鮑魚還要非常之易咬,啖啖爽勁。#海蜇拼醉香鴨舌非常開胃冷盤前菜,尤其是海蜇淡淡爽口帶彈性,再加上料理酒既香溢浸滿鴨舌,好吃非常!#杏汁燉豬肺湯 不得不讚嘆呢間餐廳嘅老火湯,非常之濃鬱鮮甜,鮮白色嘅豬肺湯帶滿滿的杏仁味,湯料雞腳、豬肺都仍然保留材料應有味道,推薦!#滷水鵝肉 拼滋味雞意想唔到非常之大份,尤其是我哋雙拼選擇咗滋味雞(即白切雞但浸在香濃滷水汁),最低層仲有鹵水豆腐,最主要滷水滷得入味而且雞肉鵝肉都易咬口,優秀!#杞子米湯浸菜苗一大碟菜以杞子湯浸滿,淡淡香味令菜不單調。#招牌撈麵撈麵麵質非常之乾身及彈牙,再配上一啲秘製香料,撈起嚟都份外好吃!總括而言,呢間餐廳絕對唔會令人失望,尤其是滷水、湯品真的非常推
竹炭脆豆腐
#竹炭脆豆腐
椒鹽鮑魚
#椒鹽鮑魚
重重黑松露鋪滿炸香鮑魚,鮑魚還要非常之易咬,啖啖爽勁。
海蜇拼醉香鴨舌
#海蜇拼醉香鴨舌
杏汁燉豬肺湯
#杏汁燉豬肺湯
滷水鵝肉拼滋味雞
#滷水鵝肉 拼滋味雞
杞子米湯浸菜苗
#杞子米湯浸菜苗
一大碟菜以杞子湯浸滿,淡淡香味令菜不單調。
#招牌撈麵
招牌撈麵
總括而言,呢間餐廳絕對唔會令人失望,尤其是滷水、湯品真的非常推薦,擺盤非常有心,真係好適合三五知己、一家大細聚餐!
竹炭脆豆腐
椒鹽鮑魚