2017-01-08 15411 views
中環给我發夢的地方,靚衫靚地,小時侯在這裏上班,每逢聖誕節所有商場的佈置及播放聖誕音樂都好似發夢~靚夢,所以每年我都會來睇燈飾,今年遲咗,過年才來,但都不會失望,今次landmark 主題動物馬戲團,精彩。青蛙提議去樓上唐人館(佢平時對食店無咁醒,只有我提議),食貴嘢,要找藉口,藉口是新年,新開始。11時剛剛營業,book12:30,去逛逛商場先,去地庫廁所,緬懷好久好久以前有位8~90歲的厠所婆,彎晒腰,跟這地方好大對比。時間到,內裏是舊上海夜總會style,桌上有盞布小燈,調味料是用精緻高级玻璃盛載,食具像青花磁帶高雅(因青花磁像玉器),用銀壼盛茶,牆上配特色長形國畫及刺繡織圖案,每間房的畫底色各有不同~红,黑,黃。女廁好寬敞又有特色。曾試過尖沙咀那間,點心一般,對此處亦沒大期望但此處價錢比較貴些,正因喜歡中國文化,嘆茶就希望有中國味道的餐館。蒜泥白肉,多肥肉,皮蛋豆腐,豆腐不夠豆味,皮蛋無澀味,义燒包細隻,比一般细3份1,韮菜餃3隻,手指公咁细,蘋果义燒酥約2寸半長,其實味道是ok,不會太咸,材料新鮮,去高級酒樓,一定order普利茶,但此處失望,不滑,好快就深色。正因為我喜歡這

正因為我喜歡這環境给我發奢華夢,令我陶醉,我就樂在於此處。但今次少些懷舊金曲播放,如果有就更完美。
义燒包
韮菜餃