2015-05-04
跟友人在大角咀室內運動場打完波, 唔想行返出去太子旺角咁遠,就直接在附近D小街度覓食, 見到有間韓國餐廳門口放了很多不同款式的涼菜,發現甜薯仔, 簡直是至愛!!!!因為不是很多韓式餐廳會有呢款涼菜所以就二話不說揀左呢間雖然是晚飯時段, 但不用等位, lucky店內位置較小, 主要都是吧枱位, 可直接望到廚房煮食的情況外面也有些平常的餐桌座位,我們兩個女生,還好東西不多, 便坐在吧枱位可能因打完波, 所以都幾肚餓再加上我們的位置望住廚房位置, 見到廚師在煮野食,食物香味撲鼻而來, 真係越聞越肚餓餐牌有些套餐 及 散叫等選擇一口氣揀左好多樣至愛:涼菜: 甜薯仔, 泡菜, 炒大豆芽 ($20, 其中1 份是套餐送的)蘿蔔炒牛肋骨 套餐($108) - 配飯, 1涼菜, 飲品/湯, 我地揀左昆布湯炒什菜粉絲 (中-$35)韓式炸雞 (中-$35)本來都想試紫菜飯卷, 因為未試過,好想試可惜賣晒了, 唯有下次再試落左單等緊上菜時, 見到廚師在廚房烹調其他客人的食物,真係好有家庭feel, D醃好的材料是用大保鮮盒裝住,有客人order時, 即時炆煮睇韓劇時, 見D 韓國人好鍾意用保鮮盒放好多家常
就直接在附近D小街度覓食, 見到有間韓國餐廳門口放了很多不同款式的涼菜, 發現甜薯仔, 簡直是至愛!!!!
因為不是很多韓式餐廳會有呢款涼菜
所以就二話不說揀左呢間 雖然是晚飯時段, 但不用等位, lucky
店內位置較小, 主要都是吧枱位, 可直接望到廚房煮食的情況
外面也有些平常的餐桌座位,
我們兩個女生,還好東西不多, 便坐在吧枱位
可能因打完波, 所以都幾肚餓
再加上我們的位置望住廚房位置, 見到廚師在煮野食,
食物香味撲鼻而來, 真係越聞越肚餓
餐牌有些套餐 及 散叫等選擇 一口氣揀左好多樣至愛:
炒什菜粉絲 (中-$35)
韓式炸雞 (中-$35)
本來都想試紫菜飯卷, 因為未試過,好想試
可惜賣晒了, 唯有下次再試
落左單等緊上菜時, 見到廚師在廚房烹調其他客人的食物,
真係好有家庭feel, D醃好的材料是用大保鮮盒裝住,
有客人order時, 即時炆煮
睇韓劇時, 見D 韓國人好鍾意用保鮮盒放好多家常菜在雪櫃內
坐吧枱的重點是, 每見到廚師煮一味餸時, 就覺得好香,又好想點來試下
可惜, 友人提我唔好眼濶肚窄, 唔夠先再叫 呢張係 廚師整緊惹味炒豬肉(我估係啩)....
睇落好似好好味, 配飯應該好正, 下次要過來試
跟住就見到廚師煮緊我地Order的蘿蔔炆牛肋骨了 見到就已經流晒口水了
好彩店員立時送上了涼菜, 以解我飢腸轆轆之苦 泡菜及炒大豆芽:
雖然MENU上有個辣椒仔, 但不算太辣, 也不像坊間的會很鹹, 很易入口
即使不配飯也可以, GOOD!
至於最愛的甜薯仔 果然沒有令我失望
把薯仔炆煮得好冧, 甜度剛剛好, 食落仲有點像蕃薯好快就已經KO了整碟甜薯仔, 真係想再叫多碟添
好彩夠冷靜, 不斷提醒自己主菜都仲未上齊, 忍忍手及忍忍口 蘿蔔炆牛肋骨 套餐($108)
牛肋骨的份量都足料, 仲有紅,白蘿蔔各兩舊,
須知食蘿蔔炆牛肋骨, 重點是蘿蔔,
可以吸收晒D肉香及湯底的清甜味
D 蘿蔔炆得好冧,用匙羹一切就可分開
個湯底好清甜, 配飯一流
可惜現在未算係白蘿蔔最當造的季節,
否則冬天來食這道菜時, D蘿蔔會更清甜!
即叫即炸, 上枱時新鮮熱辣
炸雞應該炸前已經醃左足夠時間, 炸完D味道冇流失
炸得外面香口,又不會好硬而吉口,
裏面鬆軟冧滑, 仲有Juicy雞汁, yummy
平時好少見有得飲
成碗湯都有好多昆布,
味道好鮮甜, 昆布食落滑嘟嘟, 感覺好得意
原來是涼食, 可能因為是涼食, 感覺很清爽
食左咁多美食後, 再食這炒粉絲, 一點也不會覺得膩
為今餐來個完美的總結
真係好滿足的一餐韓國家庭菜!!!
我已經唸定下次再來要試邊款: 紫菜包飯 及 惹味炒豬肉