2023-08-14 163 views
我同朋友一齊去咗中環嘅「Plaa」的泰式Fine Dining,第一次試,真係驚喜連連!話返主菜啦,佢哋嘅「amuse bouche」真係有驚喜,將稀有嘅松露同正宗嘅泰國椰奶完美結合,每一口都有松露嘅香氣,份量啱啱好,一啖食哂,啱啱好!另外一款「泰式涼拌剌身」,入面有扇貝、芫荽同黃色辣椒,扇貝嘅鮮甜真係一流,一啖啱啱落肚,味覺爆炸令人難以忘懷!嚟緊個「Gaeng Keow Wan」,係泰式綠咖哩,有鮑魚肝同鮑魚,烤葫蘆同泰式香草奶油,濃郁嘅味道深得我心。唔可以唔提「泰式柚子沙拉」,酸酸辣辣,令人胃口大增。至於甜品,「Wan Yen」係石榴冰沙,仲食到有杏仁同山竹的味道,消暑之餘更加美味。仲有個「Thai tea chocolate ganache. Passionfruit pâtes de fruits」,就係泰式奶茶巧克力同百香果法式水果軟糖,唔得唔試!「Plaa」唔止食物出色,環境都好舒適,係Fine Dining級別嘅享受。呢間餐廳絕對係一個用餐體驗,食得豐富,品味一流,叫人流連忘返!

唔可以唔提「泰式柚子沙拉」,酸酸辣辣,令人胃口大增。