2015-10-03
壹火鍋係兆萬,好正常咁出𨋢,時間尚早即刻有位坐,仲要係卡位,過多陣已經有人等位。餐廳格局簡單,門口掛上大幅日本掛畫,靠窗的卡位吊着木製球形燈罩,燈光較暗,播放著經典西洋音樂,相映成趣,餐廳整體尚算整潔。叫左個店員推介的長腳蟹海鮮火鍋湯底同埋刺身拼盤,無幾耐就上菜了,兩樣食物的份量幾足料,蟹肉鮮甜有口感,拼盤個盤仲要有變色的燈。點餐紙上有大約80樣食物,一般火鍋店有的壹火鍋都有,不過呢度有幾樣值得推薦的:雪花肥牛,羊肉片,黃鱔片,帆立貝,蟹爪肉棒,花膠,火炙芝心丸等等。火炙即是將芝心丸的表面先用火燒過,令口感更加結實彈牙,真心覺得係誠意之作。雖然其他肉類海鮮類在其他火鍋店都有,但品質的確比起來壹火鍋較有質素。雪花肥牛的脂肪均勻,不會起筋。另外一個驚喜係竟然有韓國麵同韓式年糕,韓國麵係原包上的。整體來說,餐廳環境一般舒適,服務態度值4/5分,離開時候發現原來提供免費手機叉電服務,其實好貼心,食物質素5/5分,以壹火鍋的食物質素來說,$168十分合理。我會考慮下次再揾埋朋友一齊去食。