2018-06-21
是日team lunch,同事提議位於船街嘅Motorino。由於冇得訂位,所以我地提早12:30起行。到達時餐廳已經半滿。一坐低就被前方烤爐吸引。望住師傅轉餅皮,放Pizza入爐再拎番出黎。令我諗起以前好鐘意玩嘅Cooking Mama🙊望住唔算多選擇嘅菜單,我地決定要兩個Lunch Set 再加一個Pizza。Pizza - Margherita, Bacon and Corn, Cremini Mushroom (另點)Side - Roasted Sweet Corn, Chopped Salad個烤粟米好香甜,加埋辣醬又另有一番風味。但其實咩都唔駛加已經好好食。唔好睇佢側邊好似好濃,但其實佢一啲都唔乾👍🏻chopped salad非常新鮮加上Balsamic dressing令人開胃 面頭個一片Prosciutto亦唔會過咸,配上沙律恰到好處。兩個跟餐Pizza竟然同另外點一樣大細,lunch set比單點抵好多Pizza全體黎講比較鬆軟,芝士量不少。同以前試過其他薄餅餐廳比較,我都幾喜歡佢地嘅口感。只少唔係乾到要你不斷灌水三個Pizza各有好與壞Bacon and Corn
三個Pizza各有好與壞
Bacon and Corn其實呢個應該係最保守,但佢偏偏加左幾塊薄荷葉令到個味道有D衝擊....咁當然我係可以拎走片薄荷葉嘅~ 但我諗佢放得落去實有佢原因嘛🙈🤣
另一保守Pizza - Margherita... 本人極愛Margherita,但呢個反而令我有少少失望... Mozzarella 量偏少,醬汁亦唔算勻均。🤦🏻♀️
Cremini Mushroom爆多菇同蒜片,呢款Pizza冇醬汁但都唔係覺得好乾。反而個Italian Sausage我唔係好識欣賞..佢個顏色同質感都令我覺得佢唔係好熟。😶
其實一個餐份量都算多,所以如果2個女仔去的話同朋友分享一個餐再加一兩個小食都夠哂