2024-03-21
話説尋晚同朋友係Times睇完戲,要揾嘢食醫肚,想有好嘢食食得嚟,又要有個地方飲杯酒傾吓偈。比我揾到間係登龍街嘅居酒屋 牛惣居酎屋,地點極方便,跟Times只相隔一條街,位於永光中心22樓😲室內裝修溫暖,長身上面擺上很多日本酒。而且店員服務細心,知道我們喜歡比較靜嘅地方,就特登開了餐廳的另一半俾我哋坐👍🏻👍🏻👍🏻我地點了好多串燒,分別有:- 秋葵豚肉卷 $34- 雞肉大蔥串 $34- 牛肋條 $34- 多春魚 $34- 雞頸肉 $34- 自家製豆腐 $34- 免治雞肉串 $58- 免治牛肉串 $48- 燒丸子 $19- 燒芝士年糕 $38- 燒銀鱈魚串 $58串燒佢地仲做緊優惠,$34就叫到兩串🫣。其他都唔係好貴,四十幾五十幾蚊就可以食到👍🏻👍🏻👍🏻。秋葵豚肉卷好有誠意,用上薄薄嘅豚肉包住秋葵,再用炭爐快燒,豚肉燒至少少脆,秋葵外脆內軟,好有口感🤤自家製豆腐,燒至金黃色,而且咬落去皮薄內軟,送酒至岩😍燒銀鱈魚串,$58兩串都唔係平,但係細問店員,原來係取自原條北海道銀鱈魚,是新鮮而唔係急凍,所以食落去,一啲雪味都沒有😋。而且銀鱈魚亦都燒得皮脆,肉就雪白嫩口🤤。燒丸
我地點了好多串燒,分別有:
- 秋葵豚肉卷 $34
- 免治牛肉串 $48
- 燒丸子 $19
- 燒芝士年糕 $38
- 燒銀鱈魚串 $58
自家製豆腐,燒至金黃色,而且咬落去皮薄內軟,送酒至岩😍
燒丸子用上芝麻湯圓,但是就用上炭爐快燒,燒至少少金黃色。表面雖然少少燶,但係剛剛好,跟丸子內部甜甜地的芝麻,十分匹配😋
除此之外,我哋亦都點咗好多燒物及魚生:
- 清酒煮蜆 $78
- 鹹牛肉明太子醬燒山芋 $68
- 象拔蚌、鮑魚、馬刀貝、榮螺
- 三文魚燒飯團 $38
- 明太子燒飯團 $38
清酒煮蜆大大隻,另外不得不提鹹牛肉明太子醬燒山芋,用上醃製鹹牛肉再伴上明太子醬,放上山芋上一齊燒,配搭得十分好🤤。雖然鹹牛肉明太子醬燒至有少少脆,但是山芋仍然保留拉絲感。值得一試😋!
三文魚及明太子燒飯團,店員送上時提示要快少少食。咬落終於知道點解,原來師傅特登將紫菜都燒至鬆脆🤤!