2022-02-06
現在想吃一間有質素的火鍋真是買少見少了,很難得地今次品嚐左一間非常有質素的火鍋店,而且老闆很殷勤有禮,傾談之中感覺他們很有心努力地經營這一間火鍋店,講求品質保證,難怪那麼多熟客都食出滋味,食過返尋味。第一次見雞煲都可以揀新鮮雞或冰鮮雞,好難得會有新鮮雞揀,於試吓半隻,一嚟到都已經香噴噴,用秘製醬料烹調而成,難怪香味十足,雞件份量也比較多,而且雞件多肉少骨,食落去有彈牙嘅口感,而且好入味,食過咁多雞煲呢個真係唔錯呢,最估唔到入面仲有雞嘅內臟,包括雞腎,確實好足料呢。火鍋配料中必定要試手切本地牛,價錢也非常相宜,只是$188小份,色澤鮮紅嘅牛肉一片片放好,只需要灼幾秒就食得,有半肥瘦嘅口感,加上有一點根位,頗有咬口。手打方面店員推介讓油炸鬼,當中包括有蝦滑、墨魚、鯪魚,就咁食又得,灼幾灼又得,炸成金黃色嘅外皮相當香脆,而蝦滑同樣地好彈牙,一啖放落口幾重口感呢。河鮮類的脆肉鯇魚腩每一條都係好肥美嘅鯇魚肉,食落去一啲都唔腥,魚肉味非常鮮,仲有脆口嘅口感,好難得會咁新鮮。最後仲有朔晒湯底精華味道所在的豆腐及冬瓜片,食完已經非常滿足。相信不久嘅日子我會再encore試吓佢哋嘅烤魚先得。#粉嶺火鍋
第一次見 雞煲都可以揀新鮮雞或冰鮮雞,好難得會有新鮮雞揀,於試吓半隻,一嚟到都已經香噴噴,用秘製醬料烹調而成,難怪香味十足,雞件份量也比較多,而且雞件多肉少骨,食落去有彈牙嘅口感,而且好入味,食過咁多雞煲呢個真係唔錯呢,最估唔到入面仲有雞嘅內臟,包括雞腎,確實好足料呢。
相信不久嘅日子我會再encore試吓佢哋嘅烤魚先得。
#粉嶺火鍋
#陶明居 @tpot91335432