Restaurant: T-POT
Info:

見外賣app有折扣粗粗地買個咸蛋肉餅飯,諗住大路野唔會中伏差極有個譜,又懶得換衫落街上到黎個樣都正正常常,一食搞唔掂勁多筋,肉又質感奇怪最後好多都食唔到,扒埋d飯填飽肚算數

上到黎個樣都正正常常,一食搞唔掂
勁多筋,肉又質感奇怪
最後好多都食唔到,扒埋d飯填飽肚算數
TakeAway
$50 (Lunch)

唔係講笑 從來冇喺任何平台上面俾過差評 完全係黑心舖頭 其實一入到去個老細都幾nice喺度推介啲咩好食 一路食其實都冇咩問題 除咗啲嘢食麻麻哋 但係去到俾錢嘅時候 發現好貴 我哋總共嗌咗兩樣嘢食 一個酸菜魚一個辣子雞 佢一開始俾我哋嘅Menu係$62一份酸菜魚 然後我哋就發現唔對路 因為兩個餸食咗我哋接近$300 所以我哋返轉頭問 個老細同我哋講$62係外賣嘅價 跟住佢喺隔離抽咗張Menu出嚟係寫住$82一份 嗰陣因為佢攞咗份Menu出嚟 所以我哋以為係自己記錯 就走咗 但後尾越諗越奇怪 因為我哋都幾firm一開始佢俾我哋嗰份寫住嘅價錢係$62 即係佢有兩份一模一樣但係唔同價錢嘅Menu 而佢比我哋嘅嗰份係平啲嘅Menu 至於辣子雞 其實一開始我哋諗住嗌雞煲($88)但係個老細就sell我哋嗌辣子雞 話個辣子雞好食啲 咁我哋諗住可能都係差唔多價 冇特登睇幾錢就落咗單 跟住俾錢嘅時候老細同我哋講係180幾 因為冇睇到佢個Menu寫幾錢 所以我哋喺網上外賣平台度search 發現佢外送嘅價錢先至150幾 反而我哋堂食係180幾 但係因為嗰陣時我哋已經走咗 同埋發現佢完全冇出單俾我哋 甚至我哋入返去問嘅時候佢都冇攞張單同我哋出嚟對 而係口頭同我哋講 所以我哋發現冇任何途徑可以證明同埋追究返(仲有我哋係用現金俾!)連付款記錄都冇 於是我哋決定喺呢度俾我哋嘅第一個差評 提醒大家千祈唔好去食🫡🫡
2023-03-25 818 views
前幾日夜晚打邊爐叫左個雞煲食食下見到有野爬爬下。。。點知。。。。一路食 啲曱甴一路係枱底爬上枱面。。。痴孖根 打死超過5隻 個店員都知有曱甴但冇人出聲 冇主動清走啲屍體點解可以衛生差到咁嘔心
前幾日夜晚打邊爐
叫左個雞煲
食食下見到有野爬爬下。。。
點知。。。。一路食
啲曱甴一路係枱底爬上枱面。。。
痴孖根 打死超過5隻 個店員都知有曱甴
但冇人出聲 冇主動清走啲屍體
點解可以衛生差到咁
嘔心
2023-03-02 662 views
午餐叫左兩個魚餐,一個酸菜魚、另一個梅菜蒸魚,兩個都系$56。兩個餐有湯有熱飲有飯,抵食又好味,老板話自製咸菜,所以酸菜魚嘅咸菜吾似街外嗰d死咸,經開肯定再幫襯。
2023-03-02
$56 (Lunch)
  • 酸菜魚
2022-07-24 1087 views
週日約一時,到陶明居午餐,去年在此吃過幾次晩餐,主打椰子鮮雞煲,雞鮮味,湯鮮甜,有誠意的食肆。疫情下,餐廳午餐增加供應食物款式,有午市套餐,雲吞麵等等等之前路過門口餐牌圖片吸引,老闆熱情好客健談。今次試午餐,已鎖定目標食酸菜魚和濕炒雜會河粉二人幸運地被安排坐寬敞舒適的卡位,店員幫忙用手機掃針咭,快快點餐。兩碗例湯隨即上枱,熱度十足,原來係霸王花豬骨湯好多霸王花,鮮甜無味精,好好飲。酸菜魚落單時店員說可選擇辣度,我選了小辣,先呷一啖湯頭,又酸又辣,天氣悶熱,開胃魚片約有八小片,用上生魚做魚片,肉嫩滑有魚味,略嫌未夠鮮味碗內有薯粉,份量不少薯粉跟酸菜味,個人覺得是最佳配搭,一啖湯,一啖粉,又酸又辣又麻,過癮。目測幾住客人都點了這個招牌酸菜魚。套餐附上的白飯,我食唔晒打包回家白飯粒粒分明,軟硬度適中家人點的濕炒雜會河粉有豬潤、蝦仁、叉燒,肉片,跟我心目中的豬雜炒河的材料有些少落差,沒有豬肚,鮮魷。落單時要求了"兜亂",河粉,啖啖河粉啖啖肉,鑊氣不夠,味道只是合格。餐飲點了奶茶少奶我的要求做到了。$56+$3 招牌酸菜魚套餐過下酸菜魚癮,好抵食$48 濕炒雜會河粉份量足,味道一般,陶明居出品有

兩碗例湯隨即上枱,熱度十足,
午餐奉送的例湯
原來係霸王花豬骨湯
好多霸王花,鮮甜無味精,好好飲。

酸菜魚
招牌酸菜魚

魚片約有八小片,用上生魚做魚片,肉嫩滑有魚味,略嫌未夠鮮味
招牌酸菜魚
碗內有薯粉,份量不少

套餐附上的白飯,我食唔晒打包回家
白飯粒粒分明,軟硬度適中

家人點的濕炒雜會河粉

餐飲點了奶茶少奶
奶茶少奶
我的要求做到了。

$56+$3 招牌酸菜魚套餐
招牌酸菜魚
過下酸菜魚癮,好抵食

$48 濕炒雜會河粉
份量足,味道一般,

陶明居出品有誠意,廚師對煮食有要求,店家強調湯頭不添加味精,店員姐姐勤快有禮,餐廳用上湖水藍色裝潢,坐位舒適,用餐感覺良好。

值得再三光顧,下次想試午市套餐剁椒鯇魚。
2022-07-24
$54 (Lunch)
午餐奉送的例湯
2022-02-06 1037 views
現在想吃一間有質素的火鍋真是買少見少了,很難得地今次品嚐左一間非常有質素的火鍋店,而且老闆很殷勤有禮,傾談之中感覺他們很有心努力地經營這一間火鍋店,講求品質保證,難怪那麼多熟客都食出滋味,食過返尋味。第一次見雞煲都可以揀新鮮雞或冰鮮雞,好難得會有新鮮雞揀,於試吓半隻,一嚟到都已經香噴噴,用秘製醬料烹調而成,難怪香味十足,雞件份量也比較多,而且雞件多肉少骨,食落去有彈牙嘅口感,而且好入味,食過咁多雞煲呢個真係唔錯呢,最估唔到入面仲有雞嘅內臟,包括雞腎,確實好足料呢。火鍋配料中必定要試手切本地牛,價錢也非常相宜,只是$188小份,色澤鮮紅嘅牛肉一片片放好,只需要灼幾秒就食得,有半肥瘦嘅口感,加上有一點根位,頗有咬口。手打方面店員推介讓油炸鬼,當中包括有蝦滑、墨魚、鯪魚,就咁食又得,灼幾灼又得,炸成金黃色嘅外皮相當香脆,而蝦滑同樣地好彈牙,一啖放落口幾重口感呢。河鮮類的脆肉鯇魚腩每一條都係好肥美嘅鯇魚肉,食落去一啲都唔腥,魚肉味非常鮮,仲有脆口嘅口感,好難得會咁新鮮。最後仲有朔晒湯底精華味道所在的豆腐及冬瓜片,食完已經非常滿足。相信不久嘅日子我會再encore試吓佢哋嘅烤魚先得。#粉嶺火鍋

相信不久嘅日子我會再encore試吓佢哋嘅烤魚先得。

#粉嶺火鍋
#陶明居 @tpot91335432

陶明居
地址: 粉嶺聯和墟和泰街8號地下
電話: 26683409
2022-01-03 561 views
天寒地凍最啱就係同一班朋友打邊爐!同好耐冇見的朋友聚餐,5個人食到好飽好滿足😋😋😋我地叫左雞煲(份量1隻)足料惹味,白鱔新鮮爽口彈牙😋😋😋脆鯇魚片,脆口,自家製韮菜餃,雲吞都好好味,好大粒🥟手打墨魚滑,手打蝦滑,每一啖都食到蝦肉,必叫👍🏻流浮山生蠔每一隻脹卜卜,手切牛肉嫩滑,重牛味,炸墨魚滑釀油炸鬼好滋味🤤🤤🤤整體非常滿意,環境乾淨,員工有禮貌,一定會再有下次,誠推比大家👍🏻
流浮山生蠔
手打墨魚滑,蝦滑
炸墨魚滑釀油炸鬼
手切牛肉
2022-01-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
流浮山生蠔
手打墨魚滑,蝦滑
炸墨魚滑釀油炸鬼
手切牛肉
2021-12-17 369 views
依間幫襯過三,四次 食烤魚, 如果你以前好中意番大陸食探魚既朋友, 真係可以o係度食番內地質素。條魚幾次去食都好新鮮 , 佢次次都係整條紅紬過我地食? 我同老公都好食得辣, 又真係好入味同好辣既。如果唔食得辣, 你要同佢強調小辣係真係要小小辣, 佢地個廚對個辣度係好飄忽。但其實我更欣賞老細用料同收費係好合理,200幾蚊真係比條大海魚你。同埋遇著老細又勁熱情, 好好客, 有時送d 野食叫你試下。我試過2個人去, 又試過一班朋友去。冇話好hard sell 叫你點咩點咩,  2個人去仲叫我地叫條魚就夠啦, 你地兩個人怕你地食唔晒。上次4個人去叫左2碟牛, 其他菜小食 野飲加加埋埋都係1000有找。真心希望老細生意再爆d ! 次次去都可以直入, 但明明真係高質。
條魚幾次去食都好新鮮

香辣烤魚
Other Info. : 佢應該會叫你試下個鬼馬油炸鬼, 我覺得可試可不試的。
2021-12-04
$245 (Dinner)
香辣烤魚
  • 烤魚
2021-12-11 335 views
有日路過粉嶺聯和墟見到一間新開嘅餐廳,位置就係喺以前嘅舊墟茶居。我當日中午時段就去試吓食個午餐。咖喱牛腩飯 $48見到咖喱牛腩飯係餐廳推介,所以就叫到個嚟試下。咖喱牛腩同飯係分開上嘅,咖喱味道都幾濃,但偏向少少辣,味道都OK嘅;牛腩嘅份量都幾多,但係略嫌唔夠腍。沙嗲肥牛撈麵 $45沙嗲醬係另外上嘅,餐廳都做得好貼心,怕辣嘅朋友都唔使驚。肥牛都唔肥嘅,啱晒怕食太肥嘅人;撈麵嘅麵質幾爽口,唔錯唔錯。整體嚟講都OK嘅。

咖喱牛腩飯 $48
見到咖喱牛腩飯係餐廳推介,所以就叫到個嚟試下。
咖喱牛腩飯
咖喱牛腩飯

沙嗲肥牛撈麵 $45
沙嗲肥牛撈麵

整體嚟講都OK嘅。
沙嗲肥牛撈麵
2021-12-09 232 views
周圍貢!周圍食!周圍發掘好嘢食?粉嶺區有好嘢食😋—————————-🟪白胡椒豬骨湯底系列:配烏冬、魚片頭、豬粉腸、豬潤、蘿蔔:清甜夠香的湯、又厚又爽口彈牙的魚片頭,清甜的蘿蔔,豬潤又甜又爽又夠滑,粉腸又是吃下有口感⋯⋯好味道烏冬吃下更有點像冷稻庭的滑溜和質地的感覺⋯⋯😋————————-🟧鮮蝦雲吞配牛腩麵:雲吞大大隻,入面裝滿🦐蝦,牛腩更是靚位置,牛筋腩炆得腍又夠味道,麵質彈牙爽滑😋—————————-🟫生菜🥬:新鮮爽甜—————————炸魚皮:入口鬆化、香口皮脆——————-🟩鮮蝦腸粉抵食的鮮蝦腸粉🦐,滑溜溜的,裏面大大隻的蝦,而且處理得很乾淨衛生,蝦身中間的蝦腸子最好不吃,貼心的處理將蝦的腸子被挑走了,這裏處理食物的衛生很好,可以食得很安心😋————————-熱齋啡:凍檸茶:想不到這裏的齋啡很不錯,很多茶餐廳的咖啡☕️。尤其是齋啡。如果品質不好,一喝便知道,想不到這杯咖啡給我的驚喜⋯⋯😋—————————粉嶺區有陶明居、早午晚餐可以去😃其實開心🥳簡單就在你身邊..。食….拍…寫..已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰—————————-
周圍貢!周圍食!
周圍發掘好嘢食?
粉嶺區有好嘢食😋

🟪白胡椒豬骨湯底系列:
配烏冬、魚片頭、豬粉腸、豬潤、蘿蔔:
烏冬吃下更有點像冷稻庭的滑溜和質地的感覺⋯⋯😋

————————-
熱齋啡:
凍檸茶:

—————————
粉嶺區有陶明居、早午晚餐可以去😃
其實開心🥳簡單就在你身邊..。
食….拍…寫..已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰
2021-12-07 153 views
家人是要見的,就算幾忙都要得閒食下飯,傾下計。約佢地緊係要就佢地附近食啦,聯和墟呢排真係多咗好多新餐廳,呢間邊爐岩曬我地。又椰子雞煲啦~到底我有幾鍾意❤️半隻新鮮雞,砌到好靚咁樣上。椰子雞煲我鍾意食嘅原因係因為真係好香甜,而且食完啲雞飲埋個湯就暖笠笠。以前打邊爐成日都食鯇魚片,已經好耐冇食過所以今次就叫,真係好爽好好食😋四寶丸有冇人發現我打邊爐成日都食丸。(鮮蝦,墨魚,牛肉,豬肉),手打丸唔會好似平時啲丸咁實,咬口好。雜菜拼盤依家打邊爐我真係好鍾意食菜,彌補番平時食得少菜嘅日子,今日嘅我真係食咗幾碗,呢個湯底加菜多多都食得曬。讓油炸鬼依家打邊爐成日都有呢個,我真係好鍾意食油炸鬼,讓咗墨魚脆而有肉,香口得黎又唔會好油。竹蔗茅根打邊爐最鍾意就係飲竹蔗茅根,仲要次次一大支咁飲先好飲環境打卡幾好,似新式邊爐,再加上服務態度好,教我啲嘢幾耐可以食。

四寶丸

雜菜拼盤

竹蔗茅根
打邊爐最鍾意就係飲竹蔗茅根,仲要次次一大支咁飲先好飲

2021-11-25 688 views
今天天氣超級冷最適合吃火鍋和朋友踏了一整天的車消耗完體力最好就是補充流失的能量🤣🤣🤣還完車見到聯和墟有間新開的火鍋店裝修好新穎有別於傳統的火鍋店六點未到就入去時間尚早但體力消耗完超肚餓店員介紹皇牌雞煲及小食看似十分吸引所以都下單了♥️椰王雞鍋 新鮮雞$278店員說新鮮雞比較嫩滑水滾放雞然後等三分半鐘我們見湯滾就迫不及待地把雞放進鍋裏店員立刻過來幫助我們他說它可以幫我們放雞我話要唔要計時器計時三分半鐘但原來他們也有幫我們計時時間快到的時候也過來提醒雞好了建議我們先喝湯雞湯非常清甜帶有淡淡的椰子香因為雞肉新鮮所以沒有什麼油雞肉咬下去十分嫩!嫩滑無比!!輕輕一咬雞和骨頭已經分開新鮮雞果然不同🧡鮮滑牛$78不是薄切的滑牛是稍為厚身的而且牛肉顏色偏紅顯示十分新鮮滑牛下鍋二十秒左右便可以吃吃起來無渣爽口肉質厚身幾塊放進口裡十分滿足💛讓油炸鬼$68上面讓了些墨魚滑炸好的油炸鬼十分脆口雖然咬開偏油但是並不膩墨魚滑彈牙一點都不腥💚雲吞$68大大粒$8 一粒雖然偏小貴但勝在餡料十足有一隻大大的蝦和一片肉片皮薄餡靚💙雜菜拼盤$68一籃的菜看似少實際非常多幸好我們點菜不多否則一定吃不完💜菊花茶(扎)$38本身想

今天天氣超級冷

時間快到的時候也過來提醒
雞好了建議我們先喝湯
雞湯非常清甜帶有淡淡的椰子香
因為雞肉新鮮所以沒有什麼油
雞肉咬下去十分嫩!
嫩滑無比!!

菊花茶是自家制
不添防腐劑和額外的糖分
所以菊花茶味道不太甜而且帶甘
非常適合解膩

📍 陶明居 (粉嶺)
粉嶺聯和墟和泰街8號地下
  • 椰王雞煲
2021-11-22 153 views
新開左一間靚裝打邊爐,但人少少食打邊爐似乎食得唔多嘢,喺門口睇Menu,發覺竟然有粉麵,真係估佢唔到!入到內堂,發覺大部份都係卡位,坐得非常舒服,而且已經差唔多滿座!除咗打邊爐之外,原來仲有粉麵,最意外既係有自家製作既鹹肉糭😍餐具都有特色,餐廳喺細節方面都做得唔錯!鹹肉糭可選擇甜食定鹹食,而我選擇左豉油😆聽店員講係自家製嘅!口感非常之軟糯,而各方面嘅比例相當唔錯!酸辣肥牛拼墨魚丸米線~酸辣味非常恰當,食得出濃濃嘅醋香,米線係用較幼嘅款式~肥牛肥瘦參半,相當濃牛味😋手工雲吞拼手工豬肉丸清湯米線~雲吞大大粒,裏面嘅餡料亦都非常豐富,對蝦同肉嘅比例感到滿意😃豬肉丸方面,係手打嘅!出邊絕對食唔到!

餐具都有特色,餐廳喺細節方面都做得唔錯!

呢排天氣凍凍地,最岩就係打邊爐,今晚難得去粉嶺探好友,由好友拍板,帶我去左呢間靚裝火鍋餐廳,估唔到裝修係我至愛既粉藍系列,而且坐位都好闊落。湯底我地揀左藥膳醉雞鍋,可以揀半隻雞或一隻雞,湯底好濃,藥材味好香,酒味清醇,店員千叮萬囑我地3分30秒就可以熄爐,飲湯,跟住食雞,時間果然掌握得岩岩好,雞肉依然好嫩滑。另外我地仲叫左安格斯牛肉,肥瘦均稱,牛肉味香濃,入口即溶。仲有樣好特別既讓油炸鬼,原來係將D魚滑釀係油炸鬼入面,就咁食又得,點湯食都鬼,各有風味。雲吞+水餃,皮薄餡靚。唐生菜五花茶

藥膳醉雞鍋

另外我地仲叫左安格斯牛肉,肥瘦均稱,牛肉味香濃,入口即溶。
安格斯牛肉

讓油炸鬼

雲吞+水餃,皮薄餡靚。
雲吞+水餃

唐生菜
唐生菜

五花茶
五花茶
2021-11-13
Type of Meal
Dinner
幾時都咁有食神嘅我,今日入到嚟粉嶺都比我食到新鮮足料打邊爐,呢度好有家嘅味道,食到屋企嘅感覺👍🏻呢間餐廳新開無幾耐,環境裝修高雅舒適寬躺,坐得好舒服😌,特別鍾意佢座位嘅粉藍色,好特別,好新派咁🥰而且服務員好有禮貌和客氣👍🏻餐牌簡簡單單,明碼實價,選擇亦不少,我睇中左佢哋嘅椰王雞鍋,講明用純天然椰王,補血養神,滋潤肌肩,一於要呢個湯底😊真材實料,用靚新鮮雞,水滾放入,再煮4-5分鐘,雞件肉香嫩滑,特別有雞味,而且啖湯椰香甜美,講明無味精,食得更健康😋打邊爐又點可以少得手切本地牛,嘩!你睇靚到幾緊要,真材實料,真係唔好俾佢停😌脆肉鯇魚片,雙飛切片,爽口彈牙,特別有咬口,不可不試,正到吖👍🏻👍🏻👍🏻自家製手打四寶丸,更加係粒粒皆精彩,牛丸、肉丸、蝦丸、墨魚丸,全部都好高質素,真係比足滿分💯食得舒服,食材好,服務又有水準,唔怪得咁多人幫襯啦,呢間餐廳真心掂🥰🥰🥰