2007-12-12
曾去過上海豫園的南翔饅頭店多次,3 層也試過. 地下排長龍外賣因好平超抵食,熱辣辣的好似RMB12有一籠十六隻! 第二層貴少少有得坐下來有好似最低消費RMB25位,第三層最低消費RMB50位. 我好肯定的是一分錢一分貨. 因第一層的厚皮好多包豬肉. 第二層差不多皮但有包蟹粉的,嘩!第三層的真係好好味架,皮薄包蟹粉!本人很喜歡食小籠包,金滿庭, 鼎泰豐, 霸王山莊等也食過. 於是得知荃灣綠楊開了南翔饅頭店,見佢排晒長龍,當然要一嚐啦! 可是希望越大失望越大. 因餐牌不多選擇,套餐比較局限,於是我們4人like小籠包叫了二人套餐$198 : 一籠6隻小籠包,兩杯豆漿,兩碗酸辣湯, 一碟鎮江肴肉, 一碟槽酒魚塊,一碟雞火炒飯,一客桂花糕.及散叫: 一籠6隻小籠包$30, 砂鍋津白(沒有砂鍋雲吞雞叫)$50, 一份炸饅頭六隻$15~我叫的是最BASIC的包豬肉小籠包, 噢!皮好厚呀! 可能是本人的要求太高(是皮薄多汁味道好啦!)真係好失望!~食酸辣湯,不夠熱又唔亳無酸辣味!~桂花糕是全糯米沒有桂花味,同平時食的完全唔同,(可能這碟才是上海正宗?),我覺得食緊一舊未沾上芝麻花生的無味的糖不
~食酸辣湯,不夠熱又唔亳無酸辣味!
~桂花糕是全糯米沒有桂花味,同平時食的完全唔同,(可能這碟才是上海正宗?),我覺得食緊一舊未沾上芝麻花生的無味的糖不luck 粉入口.好難食.
~加埋茶錢每人$8, 任叫每人一杯唔同茶也可.一人一個沖茶杯(唯人可取之處)但本人覺得唔夠茶味.
~服務應真麻麻,可能多客唔夠人手,真係得經理快手及有反應的,我們要不望住舉手直至等人見到行來的. 沒有一次你可以見到左近的侍應來幫你.
~要一提,店內格局麻麻,雖然潔淨但燈光憂暗,困局了全場聲音(加上播放的老人音樂)好嘈雜,坐在那裡食得不舒適,更不合老人家來.
各樣加起來: 要等好耐位,食物一般, 小籠包不夠出色,價錢不抵食,環境及服務不滿意. 本人不會介紹朋友來食. 而且使本人更覺得同樣在荃灣的霸王山莊<正>!
{本人今次是第一次評語,平時只看人家評語,因今次因店舖影響了我難得一家人出外食飯的心情,覺得食得太不值而忍不住要出手的}