2024-03-11 17 views
呢個星期又變返凍,放假就想飲碗熱辣辣嘅嘢,就去發掘下新式小店,今次就去港島區,食間泰國嘢,呢間嘢都幾有feel入到去播泰文歌,發現泰文歌都幾relax🤩 而且某幾款菜式令我有驚喜🍤冬陰功湯$78 每次食泰國嘢一定會叫冬陰功湯 所以有多方對比呢一間湯底飲落去酸味程度中等高少少 辣度普通 所以如果平時唔食得太辣 但又鍾意酸味多少少嘅呢碗就非常啱你🥬泰式生菜包$88肉碎份量比想像中多少少 味道同大致上平時食過嘅感覺差不多 但呢個價錢感覺到性價比不錯🦑鹹蛋黃鮮魷$108我以為平時食大排檔先會有鮮魷食 點知呢度都有種嘅鹹蛋黃!每一舊都包住鹹蛋黃 而且份量比我想像中多 呢個價錢非常抵食!😍😍🦀泰式爆炸軟殼蟹$128必食!呢個軟殼蟹暫時係我心目中第一名 非常新穎既泰國菜式 冇諗到泰式香茅 而且少少辣辣地嘅炸軟殼蟹原來咁好食 呢個價錢出邊未必叫到 🦀蟹肉泰式炒飯$138因為食完爆炸軟殼蟹,所以相對嚟講呢個蟹肉炒飯就比較淡口味,如果本身唔食得辣,而且清淡少少嘅朋友叫呢款先啱,我鍾意重口味嘅都係推介返上面爆炸軟殼蟹!

🍤冬陰功湯$78

🥬泰式生菜包$88