2018-12-25 69 views
今日經過尖沙咀,見到有間新開嘅拉麵店本來冇打算入去因店鋪唔係好大,簡約既裝修,還有冇街內其餘兩間拉麵要排隊,而且見到門外既餐牌得幾款食物選擇但睇清楚佢唔係sale平時大家食開既豬骨湯底,而係雞白湯,我在日本最多試過豬骨湯和魚湯,未曾試過雞白湯,本著我既尋食心態,即管入去尋食一番,唔試唔知好唔好我選左個柚子雞白湯拉麵、餃子、富士山柚子梳打和信州白葡萄梳打。餃子,入囗皮薄,食落以為豬肉餡,點知唔係,係雞肉味但有d粒粒囗感爽脆,後來問侍應佢哋話係雞軟骨,我覺到呢款餃子冇豬肉噤油膩,俾人另一種感覺想越食越多柚子雞白湯拉麵,賣相幾靚待應叫撈勻個柚子蓉先食,但我梗係未撈勻之前試吓個雞白湯先,個湯幾濃味幾好,冇豬骨噤濃,可能未試過俾到一種新鮮感我跟住將個柚子蓉撈勻再試,個湯比之前更好飲,多左一種淡淡柚子清新味拉麵囗感軟硬度適中,幾爽幾彈牙半熟醬油蛋入口嫩滑,內裏好creamy一塊薄薄既大叉燒,入口唔鞋,除左平時食開既豬叉燒,還有幾片用雞肉壓成既雞叉燒,食落腍滑可口,比豬更軟滑粟米居然唔係用罐頭,而且用鮮粟米起片,睇得出佢哋用心製作另外見到有個期間限定,係本人既喜愛,見還食得落,就叫多個黑蒜油拉麵黑蒜
今日經過尖沙咀,見到有間新開嘅拉麵店本來冇打算入去

但睇清楚佢唔係sale平時大家食開既豬骨湯底,而係雞白湯,我在日本最多試過豬骨湯魚湯,未曾試過雞白湯,本著我既尋食心態,即管入去尋食一番,唔試唔知好唔好
我選左個柚子雞白湯拉麵餃子富士山柚子梳打信州白葡萄梳打

餃子,入囗皮薄,食落以為豬肉餡,點知唔係,係雞肉味

餃子

柚子雞白湯拉麵,賣相幾靚
拉麵囗感軟硬度適中,幾爽幾彈牙

柚子雞白湯拉麵

半熟醬油蛋入口嫩滑,內裏好creamy

半熟醬油蛋

雞叉燒

粟米居然唔係用罐頭,而且用鮮粟米起片,睇得出佢哋用心製作

黑蒜油拉麵,聞落好香黑蒜味
個炸蒜好脆,個湯入口好香濃
適合喜歡濃味既人,之於配料大致相同,只係變左全部雞叉燒有3-4片,還有粟米芯,聽侍應講呢個麵衹做個幾月,之後就冇。
黑蒜油拉麵

食完兩個麵都唔口乾
但見佢d飲品都幾吸引,所以叫左兩款,其餘下次再試。
富士山柚子梳打,入囗好香柚子味,好清甜

信州白葡萄梳打,打開蓋已經聞到好香葡萄味,飲落好香甜

富士山柚子梳打和信州白葡萄梳打

食完之後店員會問覺得食物怎樣,叫食客比意見去改善

原來有d嘢唔試過唔知,唔可以單憑肉眼去判斷,認為裝修簡單,得幾款食物就係唔得,差d錯過左品嚐美食機會,其實只係想做最好既比顧客品嚐,最後從之前待應口中得知,原來佢係其中一位老闆,呢間店係佢哋3位年青人一齊創業,得閒經過一定再幫襯他們
2018-12-20
Type of Meal