2024-09-25 884 views
雖然落雨,但無損我同朋友飲早茶的心情。早茶開11點,訓多陣去飲茶,當係早午飯都唔錯。好在地理位置唔錯,尖沙咀P1出口,沿著香格里拉酒店向前行就見到尖沙咀中心,行入中座有部子彈𨋢按3字就到,其實好方便。如果天氣好,真係可以睇到無敵大海景。我哋叫左唔少點心,大約$450左右,價錢合理,因為質素算高。點心是人手即做,不是預製點心,所以等待美食是需要時間。黑松露鮮蝦燒賣鮮蝦大隻,肉質爽口,豬肉很入味,加上黑松露點綴,很貴氣魚翅灌湯餃其實唔太貴,有一梳梳的魚翅,還有豬肉碎及鮮蝦,湯頭清甜,加入少許紅醋,非常提鮮鳳尾蝦芋角外脆內軟,十分酥脆可口,入面是軟綿綿的芋泥,更有已醃好的豬肉碎,鮮蝦大隻。擺碟用紅架上,仲有食用花配襯,岩曬打卡鮑汁蘿蔔絲酥香酥可口,見到一層層的摺紋,仲有白芝麻,食落好香口,內餡是滑甜蘿蔔絲,正。豉汁排骨蒸陳村粉排骨新鮮,而且肥瘦適中,豉汁香濃,陳村粉蒸得很透,亦有米香,吸收了肉汁香味。鮑片棉花雞雞塊是取自鮮雞腿位置,香滑又唔會太肥,仲有鮑片,淮山,豬皮,很養生韭黃鮮蝦腸粉腸粉滑溜,鮮蝦大隻,韭黃鮮嫩,淋上甜甜的醬油,要襯熱食先好食箭豬奶黃包造型可愛,奶黃餡流心,幼滑香甜手磨杏

黑松露鮮蝦燒賣
鮮蝦大隻,肉質爽口,豬肉很入味,加上黑松露點綴,很貴氣

魚翅灌湯餃

鳳尾蝦芋角

鮑汁蘿蔔絲酥

豉汁排骨蒸陳村粉

鮑片棉花雞

韭黃鮮蝦腸粉

箭豬奶黃包
造型可愛,奶黃餡流心,幼滑香甜

手磨杏仁茶
杏仁茶最岩秋冬季進食,仲有滑溜的蛋白,滋潤肺腑,唔會太甜。