2018-01-24
突然記起上年去過一間非常有特色嘅法式餐廳🇫🇷,不得不介紹一下。餐廳位於三墩海灣,外形為一幢以地中海式設計為主嘅三層高村屋🏠,西貢市中心開車🚗大約 30 分鐘左右就會到達。因為早到,店員先帶我地去左餐廳外圍大花園🌱散步,可惜當晚天色太黑⬛️,欣賞唔到海景。入到餐廳,我地坐喺 Bar 枱旁,每枱都有鮮花🌼做裝飾。amuse bouche:新鮮帶子粒加上清甜青瓜絲🥒,再舖上口感脆嫩、魚油甘香嘅三文魚子,口感非常清新。alaskan king crab // russian beluga caviar。crab roe。avocado。tomato jelly:蟹肉🦀雪白,肉質彈牙,味道非常鮮甜。魚子每粒都非常圓渾,味道甘純帶有天然鹹鮮味。最特別係以蟹汁煮過嘅 Tomato Jelly,入口彈滑清甜,為整體増添不少層次感。heirloom tomato // mozzarella bocconcini。Balsamic caviar。Olive oil powder:根據menu上所寫,蕃茄🍅係自家有機種植再新鮮摘下入饌,整道菜共用左 4 款不同蕃茄。先食綠色💚,綠色為未成熟嘅蕃茄,口感結實,味
wagyu // 5j bellota jamon。marsala wine。procini risetto:牛肉🐮肥美肉嫩、入口溶化、肉味濃郁。risetto粒粒分明,米粒🍚吸哂湯汁,滋味香甜,好食!
“valhrona” temptation // chocolate。mascarpone。coffee:3款口感截然不同嘅朱古力🍫甜品,朱古力🍫唔算甜,入口後回甘嘅香味喺口中久久不散,加上周圍嘅朱古力脆脆,令口感更有層次。最後配上一杯熱咖啡☕️,完全係百分百嘅大滿足!😍
4道菜午餐每位HK$600,再加一💸
6道菜晚餐每位HK$1200,再加一💸💸
總結:本來我對於甚麼「全球五十間最佳食肆」完全唔相信,但係呢間堅係唔錯。整體環境、服務、質素,我會比4+星🌟🌟🌟🌟。個人認為花園非常適合 host wedding lunch👰🏻🤵🏻,用心製作嘅食物加上咁靚嘅大自然環境🍃,一定會為你嘅特別日子錦上添花💐~