2025-01-10 60 views
琴日係男朋友生日,特登訂咗一間位於尖沙咀嘅海鮮火鍋店一齊好好慶祝吓🥳🌟貴州酸湯魚鍋 $218本身以為係類似酸菜魚嗰種有幾塊魚片俾我哋,點知一上枱我哋真係哇一聲🤩原來係足足有一條魚原條上!鍋裡面仲有好多配料,包括蕃茄、豆腐、大蔥,仲有極多大豆芽,真係非常浮誇🤩重點係魚肉入面非常嫩滑唔腥😚勁好食!至於湯底嘅酸味係勁強烈,比譚仔酸辣更加酸,係名副其實嘅酸湯😎🌟涼拌牛肉 $98呢個前菜牛肉滷得非常入味,仲有蒜頭、洋蔥嘅香氣,惹味到令人一啖接一啖,有啲越食越辣,重口味嘅過癮之選🤪🌟🌟海鮮拼盤(小) $588冇諗過小嘅海鮮拼盤都係份量十足,繼湯底之後又再一次被震撼到嘅菜式🤩有扇貝、生蠔、魷魚、蜆、海蝦,所有海鮮都非常新鮮💖可能因為佢哋有自家水池養住,特別推介海蝦同生蠔💖大隻之餘肉質鮮嫩,海蝦好彈牙,好食!🌟吊龍(大份) $208店員建議我哋將佢煮15至20秒就可以食,我比較鍾意半生熟嘅口感,牛味更加濃郁😋🌟高鈣羊肉(大份) $268呢個羊肉片帶有脆骨,每片都有一定厚度,特別係個脆骨位羊味非常濃郁!🌟🌟招牌脆皮雞 $78呢道菜嘅精髓在於雞皮,乍看都係平平無奇,但淥完之後竟然可以變得咁脆,真係非常特別

🌟貴州酸湯魚鍋 $218

🌟涼拌牛肉 $98

🌟🌟海鮮拼盤(小) $588

🌟吊龍(大份) $208

🌟高鈣羊肉(大份) $268

🌟🌟招牌脆皮雞 $78
呢道菜嘅精髓在於雞皮,乍看都係平平無奇,但淥完之後竟然可以變得咁脆,真係非常特別🤩而且雞肉部分亦都非常嫩滑,個口感與脆雞皮形成鮮明對比,幾過癮🤪

🌟新鮮雞雜 $68
雞雜有住雞腎、雞肝、雞子等等,非常新鮮,冇任何怪味,配埋個酸湯底錦上添花

🌟蔬菜菌菇拼盤 $98
係一個好有誠意嘅出品,裡面有足足10種不同嘅蔬菜同菇菌,特別係有比較少見嘅花生芽,口感清甜😍打邊爐一定要食菜,因為可以平衡肉類嘅油膩感同減低罪惡感😂
每碟食物嘅份量都非常大,有少少眼闊肚窄,最後我哋都食唔曬,但所有成品都非常出色🥹🫶🏽
此乃自費食評。
Celebration
Birthday
  • 海鮮拼盤(小)
  • 招牌脆皮雞