2024-03-12 49 views
功夫茶:餐前個茶味道很淡,我過往飲過的功夫茶有生津開胃的作用,呢度個茶就冇特別生津,而且唔熱。我哋兩個人佢上咗四杯,有少少奇怪。餐後個茶就好飲好多,好香,有茶味,而且熱。小食:原本係俾咗花生,我換咗做鹹菜。鹹菜好好食,爽口新鮮,唔會太鹹,味道啱啱好。滷水鵝片(例牌):一般,食落比較鞋口,鵝太瘦,食唔到油香味。個滷水有少少奇怪,就咁食又唔夠味,一點咗汁又太鹹,而且唔夠香。西灣河嗰間滷水鵝好食好多。墊底有啲豆腐,豆味濃郁,幾好食。鹹菜花蛤湯:淡淡地胡椒味,仲有啲蕃茄,味道偏清新。花甲好新鮮,鮮甜。但係個蕃茄有陣怪味,唔知係咪備料嗰陣黐咗其他嘢,有陣油耗味。水瓜烙:煎得夠時間,好香煎蛋的香味,但係水瓜切片就唔突顯到水瓜烙應有嘅外脆內軟口感。呢味餸如果做得好,係難整過蠔烙,所以先會標價更貴。但係呢度唔值呢個價,建議叫番蠔烙。胡椒鹹菜豬肚湯:好濃嘅胡椒味,夠晒香,豬肚好乾淨,冇壓味,食落有咬口,好食。鹹菜味都好夠。推薦!不過我哋叫兩個湯,佢前後隔咗成半個鐘先嚟,仲要係我哋追先有,懷疑漏單。禾香鴿:冇諗過竟然有功夫菜,而且仲唔使提前預訂。佢係原隻鴿起咗骨架,然後釀糯米料。糯米本身炒咗味,好似糯米卷

禾香鴿:冇諗過竟然有功夫菜,而且仲唔使提前預訂。佢係原隻鴿起咗骨架,然後釀糯米料。糯米本身炒咗味,好似糯米卷嗰陣味。上菜嘅時候已經分好咗兩邊,由於起咗骨,食嘅時候都好方便。鴿肉生熟度啱啱好,食落好嫩,仲有汁,連埋啲糯米飯食真係好香甜。呢個值五星,超級推薦。不過,由於鴿身嘅肉係有少少厚薄的分別,一人食半邊會好好食,但如果四個人每人食四份一咁樣,可能食到偏瘦嗰舊就會唔夠油份冇咁好食。所以我建議係按一人半隻咁叫會好啲。

整體餐點味道唔錯,座位同裝修都幾舒服,只係價錢偏貴。下次會想試吓其他功夫菜式。