𝑴𝒂𝒏𝒅𝒂𝒓𝒊𝒏 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍 + 𝑩𝒂𝒓-🍽 Amuse Bouche🍽 House-made Applewood Smoked Salmon🍽 Steak Tartare 🍽 Lobster Bisque🍽 Beef Wellington🍽 Grand Marnier Soufflé究竟幾時幾多點訂先有位?🔊米芝蓮一星既文華扒房一向都係我地既 Bucket List ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 而HSBC推出既一個買一送一既優惠!(due to 31 Dec) 幸運的我係3日前成功訂到枱!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)仲要係5-course tasting menu(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)首先送上兩款好鬆軟既麵包)^o^(冇錯好鬆軟,好似新鮮出爐一樣,外脆內軟,亦都好重牛油味!另一種有nuts, 令到個麵包更加昇華一另外嘅口感,同時亦都好鬆軟!然後到Amuse Bouche (即是餐前小食)佢係松露多士,低面有煎香左嘅麵包,上面有海量嘅松露令到佢好香松露味,而裏面係焦糖洋蔥~_^幾樣唔關事嘅嘢拼埋一齊竟然好香甜, 幾fresh!然後到smoked salmon, 係餐廳用蘋果目自家製去煙燻!別樹一格,同出面食嘅煙熏三
𝑴𝒂𝒏𝒅𝒂𝒓𝒊𝒏 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍 + 𝑩𝒂𝒓
🍽 Amuse Bouche
🍽 Steak Tartare
🍽 Lobster Bisque
🍽 Beef Wellington
🍽 Grand Marnier Soufflé

究竟幾時幾多點訂先有位?🔊
Amuse Bouche
然後到smoked salmon, 係餐廳用蘋果目自家製去煙燻!別樹一格,同出面食嘅煙熏三文魚好唔同,多左一份蘋果木味,而且充滿油香!另外配上五款配料同半個檸檬調味,可以自己選擇!
Steak Tartare
再到最愛既steak tartare! 肉質好細緻,有咬口,食到肥同肉既部分!醬汁酸酸的^_^配上sourdough 係一絕!
Lobster Bisque
然後到lobster bisque! 係招牌菜之一,好濃既龍蝦味,味道唔會苦澀好新鮮!濃淍度適中!(實不相冇食到呢味餸已經好飽!)
重頭戲beef wellington!服務員推出嚟見到個份量真係嚇一跳!喺客人面前即場切開,簡直係想炫耀佢哋喺事前所做嘅功夫同埋佢哋控制嘅火候有幾咁出色٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 切出嚟,中間呈粉紅色,岩岩好!
Beef Wellington
佢嘅酥皮就算又想菜去到尾都係咁脆!中間嘅蘑菇盒好香濃,但係唔會蓋過牛柳本身嘅肉味!牛柳好嫩,再加上特別條配嘅黑松露汁,簡直出色!(但係個份量真係太多(●°u°●)​ 」
Grand Marnier Soufflé
到最後當然係甜品做一個round up!! 佢地既 soufflé 不時都會有seasonal 既口味!今次試既係grand marnier! 帶有好濃烈既酒味!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و soufflé 好鬆軟焗到脹卜卜,再加上一啖vanilla ice cream, 有冰火交纏既感覺!
總結係一個好滿足好豐富既5 courses ╰(*´︶`*)╯♡ 服務好好,係一個體驗!再加上買一送一既promotion簡直係不得之了!但… book枱難,係測試你幸運既挑戰(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

📍 1/F, Mandarin Oriental Hong Kong, 5 Connaught Rd Central
Dining Offer
Credit Card Offers