2024-10-29
係新蒲崗開咗接近10年嘅窩子,我居然今年先去到朝聖。店內有不少復古的裝飾,帶點港式冰室的設計風格,用上湖水綠的牆,黑白色的階磚,有七、八十年代的冰室和家居感覺。食物最出名都係窩夫,除咗有甜品之外,佢哋仲有鹹嘅窩夫三文治。叫咗佢哋嘅招牌慢煮手撕豬腩窩夫三文治。你都估唔到份量都幾多。窩夫夠晒厚而且非常之鬆脆,但係裏便就好鬆軟,用刀一切就開。上邊嘅壽司豬腩肉調味都幾好味,少少鹹香,帶咗一絲嘅酸味平衡油膩感。而且加埋蕃茄同埋生菜,唔會乾噌噌。面頭有火燒過嘅芝士,主要係固定壽司豬腩喺窩夫面。基本就係一個窩夫,所以都好夠飽。另外飲品我就叫咗黑糖焙茶牛奶。估唔到焙茶牛奶原來襯黑糖咁夾。焙茶香滲出之後黑糖味就會留喺口腔入邊,非常出色。最後叫多個甜品作結,呢抹茶士多啤梨法式千層酥,兩塊口口鬆脆嘅酥皮夾住抹茶吉士忌廉,再襯上新鮮士多啤梨同埋士多啤梨雪糕。雖然睇落好大份,但係實質又唔會好飽。其實仲見到佢有個酥皮薄餅,但係一個人真係食唔晒,留返下次再嚟過。