2023-04-04
平日係中環飲茶既選擇唔算太多~今日黎到星記海鮮飯店, 係門口已經見到大大個牌寫住係米芝蓮飯店~馬上超級期待入到係店員都唔同D, 熱情招待入去坐底~午餐價錢比我想象中抵食好多~大約係一百蚊左右就有個小菜﹑茶﹑甜品等等午市套餐有老火湯, 我平日對於味精味道好敏感, 所以一試就知道喱到既老火湯真係煲出黎既清甜, 並無加任何味精~小菜方面, 店員極力推介左喱到既鎮店之寶--生炒骨。黎到一試果然係名不虛傳生炒骨外皮沾滿酸甜醬汁, 配料有鳳梨同青椒, 鳳梨甜青椒又爽主菜生炒骨同出面餐廳最唔同既地方就係做到外皮脆卜卜, 入面一D都唔鞋口~~啖啖肉少有生炒骨可以保持內裡既嫩滑, 又同時做到表面勁香口仲有就係份量一D都唔米芝蓮!!一份午市套餐, 一碟生炒骨竟然有十幾舊肉, 係滿滿既一碟唯一不足就係個小菜太好食啦, 一個飯實在唔夠, 但又唔好意思再加, 哈哈哈~順帶一提就係午市套餐有老火湯/甜品, 我就兩種都試哂~甜品今日係中式既紅棗桂圓糖水不得不讚就係用料超足~啖啖都食到雪耳同桂圓, 味道係淡淡既甜, 應該冇落好多糖~~正喱間飯店真係值得推介畀大家~特別有機會可以黎食午市, 超抵食!!
午市套餐有老火湯, 我平日對於味精味道好敏感, 所以一試就知道喱到既老火湯真係煲出黎既清甜, 並無加任何味精~ 小菜方面, 店員極力推介左喱到既鎮店之寶--生炒骨。黎到一試果然係名不虛傳
主菜生炒骨同出面餐廳最唔同既地方就係做到外皮脆卜卜, 入面一D都唔鞋口~~啖啖肉 少有生炒骨可以保持內裡既嫩滑, 又同時做到表面勁香口