2023-08-20
最近行商場見到牛涮鍋又出左新口味既湯底,重推出左新餐牌,價錢都有所調整,最平既火鍋套餐食足90分鐘只需$198!?星期六、日都係加$10😨😨作為Kabu知心粉絲,當下諗都唔諗即刻衝入去試試水温🏃🏻♀️🏃🏻♀️湯底我地簡左鴛鴦鍋,四川風麻辣湯🌶️+新品:藥膳牛尾湯🐮🐽四川風麻辣湯鐘意食辣既各位,對香港既四川菜有咩印象呢?我就覺得係辣椒油+水🤣🤣尤其連鎖集團出品,我本來唔好太大期望。不過今次湯底食落唔差,除左辣味,更食到花椒、香葉好輕微既苦澀,增香了整個湯底。🐽藥膳牛尾湯湯底味道偏淡,食落甜口帶藥材既回甘,食到輕微既人參苦澀,整體上覺得配肉類🐷🐮🐔去食相當唔錯,會帶出肉類本身既鮮甜,尤其雞肉絕佳👍🏻🐽丹麥皇冠豚梅肉豚肉切片,半肥瘦,分佈平均,食落爽口,但冇肉味,基本上要靠調味料/湯底去提味🫡🫡🐽牛胸腹火鍋必食既肥牛,因為平價套餐,食落絕對唔會入口即溶,但肉質鮮紅新鮮,肥瘦適中,食落有牛香味,配上少少油脂,尚算合格👌🏼😊🐽美洲特選雞腿肉用料新鮮,放入藥膳鍋煮,出鍋雞肉滑身而且彈牙。藥膳既微苦澀反而帶出雞肉本身既甜味,三種肉類,今次雞🐔會排No.1🥇🐽海之幸盛合(優惠卷)有海蝦、魷魚、生蠔、螺、
湯底我地簡左鴛鴦鍋,四川風麻辣湯🌶️+新品:藥膳牛尾湯🐮
🐽四川風麻辣湯
🐽藥膳牛尾湯
🐽丹麥皇冠豚梅肉
🐽牛胸腹
🐽美洲特選雞腿肉
🐽海之幸盛合(優惠卷)
有海蝦、魷魚、生蠔、螺、蜆同帶子,除左帶子係食到冰鮮味,其他海鮮都新鮮,有海鮮既咸鮮,而且質感彈牙。海蝦🦐、生蠔🦪係最出色,蝦殻容易剝,肉質爽彈,蝦味十分,代表係新鮮貨👍🏻生蠔大大隻,肉質飽滿,食落鮮甜😋😋
當然除左肉類,自助重有好多配菜及蔬菜🥬可以用黎打邊爐。基本上都係平時火鍋配料,味道冇乜特別,但勝在選擇多。
但值得一提係熟食區同甜味區。。。(以下為排雷區)
🙈關東煮🍢
好難食,味道唔咸唔淡,又冇關東煮既甜味,我最鐘意食既腐皮福袋,入面年糕重要係生既❕❗️❕❗️
🙈雪糕🍦
冇錯!係牛涮鍋出名既自助雪糕!當晚係有乳酪雪葩及柚子雪葩,乳酪味係好食既,食落似可爾必思。但係,柚子雪葩味道超級災難,佢食落冇柚子味,好似洗潔精🙈🙈
整體上,呢價價錢都唔算中伏既