2017-02-22
今天是星期六早上接近12點,本人剛巧在會展附近工作,本想離開時,發覺這部美食車,本人當然要試一試。我試的最大原因,除了因爲貪新鮮之外,最大原因係因為無人排隊。新聞紙經常強調美食車人龍很長,有些還要排一小時左右,現在唔需要排隊,我就更加想試一試。其實我都沒有好認真看過這架車,因為每當我行近附近,那些職員就會問「你要咩呀?」我其實幾怕呢套推銷方法,雖然我應該會幫襯,但我都要睇清楚呀!最後衝破自己心理障礙,終於行近睇下有咩食,以下係餐單:本人選擇了京式烤鴨叉包,因為覺得這個包的醬,應該可以。但本人點選後,聽那裡周邊工作的人員透露,最抵食是燒賣,下次我都試一試先。說回這個包:這個包其實都算值得一試,不過就未必會再試。因為其實都只係對美食車的一種支持,賣相可以,味道中規中矩,但其實個包皮太厚,都係食片皮鴨那個薄片口感好些,佢有塊黃瓜,開頭都幾開心,覺得應該會有酸酸甜甜的感覺,但原來那塊黃瓜味道根本唔出,浪費設計,再加上份量太少,下次都係聽人講,食燒賣算數。
最後衝破自己心理障礙,終於行近睇下有咩食,以下係餐單: 本人選擇了京式烤鴨叉包,因為覺得這個包的醬,應該可以。但本人點選後,聽那裡周邊工作的人員透露,最抵食是燒賣,下次我都試一試先。