2022-11-30
朋友鍾意食海鮮所以帶咗我嚟食呢間主打海鮮蒸氣火鍋嘅餐廳。呢間餐廳嘅老闆係海鮮入口商,做咗30年批發,所以咁多間分店嘅來貨都係最靚嗰批,仲會有啲喺街市都買唔到嘅海鮮喺呢度可以食到😳。-Badboy同朋友揀咗$449/位嘅尊貴海鮮套餐,有成十款海鮮。同埋原來呢度食海鮮係食殘廢餐😂蒸氣鍋有計時功能,店員都會幫你較好蒸幾耐,完全唔洗困擾要蒸幾耐先熟嘅問題👍🏻-日本野生大赤蝦肉質偏腍,朋友嗰隻有好多蝦膏。-台灣九孔鮑魚大大隻,有嚼口,蘸少少汁吊一吊鮮味。-大西洋野生青口幾甜幾肥美。-紐西蘭刀貝蚌肉幾飽滿。紐西蘭刀貝本身海水味比較重,所以唔需要蘸汁食。-紐西蘭月亮貝一樣都係海水味會比較重,所以唔蘸汁直接食就可以食到佢嘅鮮味。-韓國釜山珍珠蠔一樣係海水味比較重。-台灣花尾龍躉片:肉質好滑無骨,重骨膠原,食多啲養顏🤭-澳洲青年龍蝦肉質結實,鮮甜。-野生奄仔蟹奄仔蟹唔係咁易食到,badboy就覺得佢最好食,又多膏又鮮甜😋-食完海鮮就可以食鍋底下嘅粥,吸收咗咁多海鮮嘅精華,無味精👍🏻-最後食埋呢度嘅招牌糖水,椰汁燉雪燕,超足料好多雪燕,好好食😋
日本野生大赤蝦
肉質偏腍,朋友嗰隻有好多蝦膏。
台灣九孔鮑魚
大大隻,有嚼口,蘸少少汁吊一吊鮮味。
大西洋野生青口
幾甜幾肥美。
紐西蘭刀貝蚌
肉幾飽滿。紐西蘭刀貝本身海水味比較重,所以唔需要蘸汁食。
紐西蘭月亮貝
韓國釜山珍珠蠔
一樣係海水味比較重。
台灣花尾龍躉片:肉質好滑無骨,重骨膠原,食多啲養顏🤭
澳洲青年龍蝦
肉質結實,鮮甜。
野生奄仔蟹