Restaurant: Crab Fairy (Universal Mansion)
Info:

2025-04-22 0 views
朋友生日想食海鮮,咁啱搵到尖沙咀天文臺道附近有間小店,就一齊去試吓😆秘製原隻南非乾鮑冬菇鮑魚與冬菇的香氣結合,口感滑嫩,非常適合做頭盤。野生膏仔蟹蟹肉鮮美,膏脂豐富,肉質緊實。太平洋饅頭蟹肉質鮮甜,饅頭蟹的特有風味讓人難以忘懷。蒸後的蟹殼色澤明亮,肉質比較林身,因為長期生活係海底少活動。加拿大野生海虎蝦這道海虎蝦肉質結實,口感豐富,蒸後的蝦肉鮮嫩多汁。野生琵琶龍蝦琵琶龍蝦的肉質鮮美且富有彈性,蒸製後的香氣讓人無法抗拒。大西洋野生青口青口的肉質鮮嫩,被蒸至剛好熟透,保留了海鮮的原汁原味。韓國釜山蠔新鮮的蠔肉滑嫩,蒸後保留了海水的鮮味。黃金翡翠螺這道翡翠螺口感脆嫩,蒸製後的鮮甜味道讓人驚喜。蟹皇大元貝元貝的肉質厚實,蟹皇的濃郁味道完美融合,口感滑順,讓人回味無窮。有機蔬菜籃蒸後保留了原有的鮮味,清爽可口,非常適合食海鮮後清一清味蕾。粥最後的粥吸收晒蒸海鮮嘅精華,非常鮮甜,就算幾飽都要食晒佢!總結餐廳服務非常好,最令人欣賞嘅係店員對每款海鮮嘅介紹,又會幫忙set 時間蒸海鮮。朋友生日想食海鮮,咁啱搵到尖沙咀天文臺道附近有間小店,就一齊去試吓😆秘製原隻南非乾鮑冬菇鮑魚與冬菇的香氣結合,口感滑嫩

秘製原隻南非乾鮑冬菇
鮑魚與冬菇的香氣結合,口感滑嫩,非常適合做頭盤。

野生膏仔蟹
蟹肉鮮美,膏脂豐富,肉質緊實。

加拿大野生海虎蝦
這道海虎蝦肉質結實,口感豐富,蒸後的蝦肉鮮嫩多汁。

野生琵琶龍蝦
琵琶龍蝦的肉質鮮美且富有彈性,蒸製後的香氣讓人無法抗拒。

大西洋野生青口
青口的肉質鮮嫩,被蒸至剛好熟透,保留了海鮮的原汁原味。

韓國釜山蠔
新鮮的蠔肉滑嫩,蒸後保留了海水的鮮味。

黃金翡翠螺
這道翡翠螺口感脆嫩,蒸製後的鮮甜味道讓人驚喜。

蟹皇大元貝

有機蔬菜籃

最後的粥吸收晒蒸海鮮嘅精華,非常鮮甜,就算幾飽都要食晒佢!

總結

秘製原隻南非乾鮑冬菇
鮑魚與冬菇的香氣結合,口感滑嫩,非常適合做頭盤。

野生膏仔蟹
蟹肉鮮美,膏脂豐富,肉質緊實。

加拿大野生海虎蝦
這道海虎蝦肉質結實,口感豐富,蒸後的蝦肉鮮嫩多汁。

野生琵琶龍蝦
琵琶龍蝦的肉質鮮美且富有彈性,蒸製後的香氣讓人無法抗拒。

大西洋野生青口
青口的肉質鮮嫩,被蒸至剛好熟透,保留了海鮮的原汁原味。

韓國釜山蠔
新鮮的蠔肉滑嫩,蒸後保留了海水的鮮味。

黃金翡翠螺
這道翡翠螺口感脆嫩,蒸製後的鮮甜味道讓人驚喜。

蟹皇大元貝

有機蔬菜籃

最後的粥吸收晒蒸海鮮嘅精華,非常鮮甜,就算幾飽都要食晒佢!

總結
2025-04-20 0 views
今晚晚餐係食蟹仙,專食蒸氣鍋,叫咗個尊貴海鮮套餐,前菜的南非乾鮑濃郁鮑香裹著秘製醬汁在齒間纏綿。之後全程有專人講解海鮮產地及特性同埋最完美嘅食法,服務好到尤如殘廢餐般!套餐包括有:野生膏仔蟹,掀蓋剎那,橙紅蟹膏如熔岩漫溢,蟹肉絲絲滲著清甜海水味。加拿大海虎蝦,彈牙程度驚艷,蝦腦甘香直衝鼻腔。韓國琵琶蝦肉身緊緻,尾端那抹奶油般的膏黃堪稱點睛之筆。大西洋青口與釜山蠔的對比趣味,前者嫩如豆腐,後者肥美帶礦物餘韻,配著黃金螺的脆彈與元貝的蟹黃爆漿,回味無窮!全程侍應精準把控每道食材的蒸製時機,連粟米蔬菜都蒸得翠綠爽脆,專業解說更增添食趣。壓軸的粥底集萬千精華於一盅,排骨甜香與菜脯鹹鮮在米粒間跳躍,啜飲時竟嚐出層次分明的潮汐韻律。最後的椰汁燉雪燕如月光灑落,滑順椰香溫柔收束這場盛宴。
套餐包括有:

加拿大海虎蝦,彈牙程度驚艷,蝦腦甘香直衝鼻腔。

韓國琵琶蝦肉身緊緻,尾端那抹奶油般的膏黃堪稱點睛之筆。

Dining Offer
Tasting Event
講起食海鮮,識食嘅人一定知,清蒸係最能突出海鮮鮮味嘅煮法,而專做清蒸海鮮嘅「蟹仙」就係一間值得推薦嘅店。如果你鍾意食啲坊間少有嘅罕見海鮮,又想食得抵,「蟹仙」絕對唔會令你失望!越南頂角膏蟹,如果你對膏蟹有認知,就知「頂角」代表上等質素。呢隻蟹啖啖肉香,仲充滿香濃嘅蟹膏,每一啖都係滿足感爆棚。去之前可以問下有冇貨直接加錢升級餐單,絕對值得一試!另一個必食嘅係野生琵琶龍蝦,因為琵琶蝦係養殖唔到嘅,呢度嘅一定係野生貨,肉質鮮甜彈牙,真係好正。太平洋饅頭蟹都係重頭戲之一,呢隻蟹主要係食膏,成隻蟹用口一吸,鮮甜嘅蟹膏瞬間充滿整個口腔,呢種極致嘅鮮味坊間已經好難搵到。我呢次嘅套餐每人大概$450左右,除咗上述嗰啲罕有海鮮,仲包括成隻手咁大嘅韓國釜山蠔、蟹黃大元貝、南非乾鮑、青口、加拿大野生海虎蝦同埋黃金翡翠螺。成個餐真係超值,呢個價錢可以食到咁多罕見嘅頂級海鮮最後再加埋吸收曬海鮮精華嘅粥底,點都要試一次!

2025-04-08
Dining Offer
Tasting Event
2025-04-15 23 views
想同朋友食得好少少,想坐得舒服,又唔想有時間限制。朋友就介紹咗呢一間蟹仙,佢知我鍾意食海鮮,而佢話呢一間嘅蒸海鮮種類較多又新鮮,所以就試吓。我哋去咗尖沙咀天文台圍嘅分店,可能我哋平日去人唔算多,而且本身座位都算係好舒適唔會好迫嘅。食物方面,佢哋主打蒸新鮮嘅海鮮,我哋揀咗尊貴海鮮套餐。職員會幫我哋蒸海鮮,會set咗鬧鐘,夠鐘職員會幫我哋將海鮮上碟,各款海鮮都會分開嚟蒸,保證每一樣都蒸到啱啱好。鮑魚冬菇前菜係鮑魚冬菇,鮑魚同冬菇炆得好入味。加拿大野生海虎蝦海蝦夠大隻,蒸完嘅蝦肉鮮甜,肉夠爽。聖子職員強調唔需要落太多調味料本身已經夠鮮甜,我照跟果然係好鮮甜。韓國釜山珍珠蠔蠔夠大隻size一啲都唔珍珠,蒸出嚟好鮮甜一啲腥味都冇。蟹黃大元貝帶子唔食得個部份已經完全去除,可以放心食用,加咗蟹膏嘅帶子蒸出嚟更加鮮甜。太平洋饅頭蟹第一次食饅頭蟹,雖然佢唔夠多肉,但夠多膏。奄仔蟹奄仔蟹同我平時食嘅一樣,滿滿嘅蟹膏再加埋鮮甜嘅蟹肉,啱晒鍾意食蟹嘅我。澳洲青年龍蝦一睇就見到龍蝦啲膏,龍蝦夠鮮夠爽。大西洋野生青口一向好怕青口腥味,呢一隻就唔會有啦。有機蔬菜籃蒸蔬菜更能帶出菜嘅鮮甜。粥底粥底吸收晒之前海鮮嘅精華

食物方面,佢哋主打蒸新鮮嘅海鮮,我哋揀咗尊貴海鮮套餐。

鮑魚冬菇
前菜係鮑魚冬菇,鮑魚同冬菇炆得好入味。

加拿大野生海虎蝦
海蝦夠大隻,蒸完嘅蝦肉鮮甜,肉夠爽。

聖子

韓國釜山珍珠蠔
蠔夠大隻size一啲都唔珍珠,蒸出嚟好鮮甜一啲腥味都冇。

蟹黃大元貝

太平洋饅頭蟹
第一次食饅頭蟹,雖然佢唔夠多肉,但夠多膏。

奄仔蟹

澳洲青年龍蝦
一睇就見到龍蝦啲膏,龍蝦夠鮮夠爽。

大西洋野生青口
一向好怕青口腥味,呢一隻就唔會有啦。

有機蔬菜籃
蒸蔬菜更能帶出菜嘅鮮甜。

粥底
粥底吸收晒之前海鮮嘅精華,非常好味。

椰汁雪燕
椰汁唔會太甜,加埋呢樣嘢雪燕令到呢一餐更加完美。

最值得一讚就係男嘅服務員係非常細心專業咁樣解釋每一款海鮮嘅特色,佢服務態度非常好。

🥗食物:😍😍😍😍😍
🏯環境:😍😍😍😍😍
🤵‍♀️服務:😍😍😍😍😍

地址:蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢

• 大黃奄蟹
2025-04-09 0 views
朋友個個北上,我決定支持香港餐廳,今次食左呢間專食蒸海鮮嘅餐廳!我點左尊貴海鮮套餐:野生膏仔蟹、曼頭蟹、澳洲龍蝦、南非乾鮑、野生青口、加拿大野生海虎蝦、釜山蠔、蟹皇大元貝、蟶子&有機蔬菜藍。呢到d海鮮是老闆每日新鮮選購,食得好安心。😋🦞**野生膏仔蟹**d膏夠多又厚肉🦀**澳洲青年龍蝦**夠大隻,肉質唔會好實**南非乾鮑**搭配嘅醬汁剛好**太平洋曼頭蟹**的肉質厚實🌊**釜山蠔** 肉質嫩滑,海水味濃**野生海虎蝦**夠新鮮蒸煮後嘅海鮮精華仲吸哂入d粥到,粥充滿海鮮味🍚🌿侍應好細心,每款海鮮都會計時去蒸,令d海鮮唔會過熟👌

**野生膏仔蟹**d膏夠多又厚肉🦀
**澳洲青年龍蝦**夠大隻,肉質唔會好實
**南非乾鮑**搭配嘅醬汁剛好
**太平洋曼頭蟹**的肉質厚實🌊

**釜山蠔** 肉質嫩滑,海水味濃
**野生海虎蝦**夠新鮮

蒸煮後嘅海鮮精華仲吸哂入d粥到,粥充滿海鮮味🍚
🌿侍應好細心,每款海鮮都會計時去蒸,令d海鮮唔會過熟👌
2025-04-02
$510 (Dinner)
  • 太平洋饅頭蟹
2025-04-03 539 views
一次想食到不同款式的海鮮?尖沙咀「蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢」,使用蒸煮方式烹煮海鮮,不用任何調味,每一口都吃到自然的鮮味,而且每款海鮮由職員幫忙處理,不用擔心海鮮會煮過熟。😋是日選擇:1️⃣尊貴海鮮套餐🔸原隻鮑魚冬菇🍽冬菇的獨特香氣,更可突顯鮑魚的味道。🔸太平洋饅頭蟹🍽第一次品嚐饅頭蟹,想不到那麼多蟹膏。🔸奄仔蟹🍽蒸煮更可品嚐蟹肉的鮮甜。🔸澳洲青年龍蝦🍽啖啖肉,還有少許龍蝦膏,正!🔸大西洋野生青口🍽鮮嫩,有點咬口。🔸加拿大野生海虎蝦🍽肉質鮮嫩,富有彈性。🔸韓國釜山珍珠蠔🍽烹調時間剛剛好,沒有腥味。🔸蟶子🍽肉質偏軟,細膩,沾上點點調味更好味。🔸蟹皇大元貝🍽大大粒元貝,而蟹皇帶出了元貝其鮮味。🔸有機蔬菜籃🍽蔬菜令最後帶來一點清新感。🔸椰汁雪燕 🍽吃埋甜品,大滿足!
一次想食到不同款式的海鮮?

😋是日選擇:
1️⃣尊貴海鮮套餐
🔸原隻鮑魚冬菇
🍽冬菇的獨特香氣,更可突顯鮑魚的味道。
🔸太平洋饅頭蟹
🍽第一次品嚐饅頭蟹,想不到那麼多蟹膏。
🔸奄仔蟹
🍽蒸煮更可品嚐蟹肉的鮮甜。
🔸澳洲青年龍蝦
🍽啖啖肉,還有少許龍蝦膏,正!
🔸大西洋野生青口
🍽鮮嫩,有點咬口。
🔸加拿大野生海虎蝦
🍽肉質鮮嫩,富有彈性。
🔸韓國釜山珍珠蠔
🍽烹調時間剛剛好,沒有腥味。
🔸蟶子
🍽肉質偏軟,細膩,沾上點點調味更好味。
🔸蟹皇大元貝
🍽大大粒元貝,而蟹皇帶出了元貝其鮮味。
🔸有機蔬菜籃
🍽蔬菜令最後帶來一點清新感。
🔸椰汁雪燕
 🍽吃埋甜品,大滿足!
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
2025-03-21 1346 views
上星期同朋友到尖沙咀天文台道食蒸海鮮慶生。首先,呢度係相當舒服,適合2-4位閏蜜一路食高質海鮮一路傾偈,喺正諾士佛台附近,感覺高級一點。我哋每人點了一個 “尊貴海鮮套餐”,食到超飽,最開心係有專人逐樣海鮮幫你蒸,讓用餐體驗更加升級!• 野生膏仔蟹蟹肉鮮嫩,膏脂豐滿,味道濃郁,蒸煮後更顯鮮甜,不用加額外調味已好好味 • 太平洋饅頭蟹肉質鮮美,口感滑嫩,蒸煮後的海味十足,讓人充分享受海鮮的原汁原味• 韓國釜山鰻魚肉質細膩,鮮香四溢,蒸煮後保留了豐富的鮮味,口感滑順• 野生琵琶龍蝦肉質彈牙,鮮甜可口,經過蒸煮後風味更佳,讓人感受到海鮮的奢華• 澳洲青年龍蝦彈牙肉質,鮮甜無比,蒸煮後保持了原汁原味!• 台灣九孔鮑魚鮮嫩多汁,彈牙好味• 加拿大野生海虎蝦肉質鮮甜,彈牙可口,蒸煮後更顯風味 • 韓國斧山珍珠蠔肉質鮮美,滑嫩,蒸煮後保留了原汁,海水味略濃• 紐西蘭刀貝蚌鮮嫩滑口,蒸煮後味道鮮美,口感獨特 • 紐西蘭月亮貝肉質鮮甜,口感彈牙• 黃金翡翠螺口感脆嫩,鮮味十足,蒸煮後風味更佳• 蟹皇大元貝肉質鮮美,口感滑嫩,蒸煮後的味道濃郁特別一提﹕這裡的枱旁有個小抽屜,是給客人放

上星期同朋友到尖沙咀天文台道食蒸海鮮慶生。

• 野生膏仔蟹

• 太平洋饅頭蟹

• 韓國釜山鰻魚
肉質細膩,鮮香四溢,蒸煮後保留了豐富的鮮味,口感滑順

• 野生琵琶龍蝦

• 澳洲青年龍蝦
彈牙肉質,鮮甜無比,蒸煮後保持了原汁原味!

• 台灣九孔鮑魚
鮮嫩多汁,彈牙好味

• 加拿大野生海虎蝦
肉質鮮甜,彈牙可口,蒸煮後更顯風味

• 韓國斧山珍珠蠔
肉質鮮美,滑嫩,蒸煮後保留了原汁,海水味略濃

• 紐西蘭刀貝蚌
鮮嫩滑口,蒸煮後味道鮮美,口感獨特

• 紐西蘭月亮貝
肉質鮮甜,口感彈牙

• 黃金翡翠螺
口感脆嫩,鮮味十足,蒸煮後風味更佳

• 蟹皇大元貝
肉質鮮美,口感滑嫩,蒸煮後的味道濃郁

特別一提﹕這裡的枱旁有個小抽屜,是給客人放海鮮的殼或其他不要的東西,超貼心的設計。

生日奉餸魚生刺生及壽包,還有waiter幫你點著小煙火,超值

如果以FPS付款,還送椰汁燕窩,太誇張。

快樂不知時日過, 咁就3小時, 朋友食得好開心,我哋又傾得好暢快
  • 大黃奄蟹
2025-03-19 1107 views
海鲜蒸窩🍲做緊半價仲優惠😍😍有專人煮埋,擘大個口就食得🤣,可以揀十款海鮮連蔬菜,即刻拉埋朋友去try try🥢🥢$449食咗秘製原隻南非乾鮑,大西洋野生青口,加拿大野生海虎蝦🦐,紐西蘭刀貝蚌,蟹皇🦀大元貝(两者perfect match),韓國斧山野生銀魚🐟(肉爽彈牙😍),韓國釜山蠔(超肥美),澳洲青年龍蝦🦞(爽肉鮮甜) ,野生膏仔蟹(多膏大隻),以及蔬菜籃🫕🍲最後所有海鲜汁用黎煮粥,超鲜甜😍下次帶埋父母試吓

最後所有海鲜汁用黎煮粥,超鲜甜😍下次帶埋父母試吓

2025-02-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 尊貴海鮮套餐
叔叔朋友介紹我地黎,我地叫左個尊貴海鮮套餐,每位$449,有乾鮑、元貝、蠔、貝類、青口、蝦、琵琶蝦、幾款蟹🦀全部都好大隻,同埋都唔需要沾醬汁食,已經好鮮甜同好有海水味,每樣食材都有店員幫我地烹調,計哂時唔會over cook,上碟既時候仲會同我地逐樣介紹,教我地點食👍🏻蟹皇大元貝好大粒!有啲蟹皇鋪面,蒸完出黎個汁好鮮甜好香蟹香味,我連埋個汁飲埋😆琵琶蝦好厚肉,肉質彈牙而且好鮮甜饅頭蟹除左個身之外一定要食埋個蟹鉗‼️蟹甜舊肉都好肥大好鮮甜🤪膏仔蟹好多膏,啲肉又多又鮮甜,食完蟹身再食成隻蟹鉗起出黎既肉超正🤩食完海鮮仲有蔬菜籃,豬骨粟米海鮮粥底,同埋椰汁燉雪燕,呢餐超滿足呀

琵琶蝦好厚肉,肉質彈牙而且好鮮甜
香港食海鮮不嬲貴, 呢間好在明碼實價之餘仲要質素好, 唔會因為價錢抵就俾D差既貨!!有好多個唔同既SET可以揀, 仲可以再自己加碼叫海鮮鮑魚呢個已經係煮好左, 一入口味道同口感都係超好味, 食得出係好新鮮而且肉質好鮮嫩野生海虎蝦, 一隻, 完全唔洗點任何醬汁, 都咁好味, 本身已經自帶好香既鮮味!!大元貝, 再加埋蟹皇, 成個口感味道豐富左, 而且元貝入面既汁都係咁鮮味膏仔蟹蟹肉再加滿滿的蟹膏, 成個組合已經好正!! 加上廚師已經輕輕處理過, 食方面一點都不麻煩!!最後就係個粥底, 一定要點!! 因為D精華係哂入面, 鮮之餘仲要係好清淡, 完全係靠海鮮既鮮味去煮既呢個粥
有好多個唔同既SET可以揀, 仲可以再自己加碼叫海鮮

鮑魚

膏仔蟹

2025-02-06
2025-03-04 685 views
蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈)地理位置好方便!位於香港中心,遊客最多既尖沙咀諾士佛臺附近,非常方便易搵😊但如果係行上去既就要先行一段頗為斜既斜路,但為咗食好野,行得辛苦少少都唔怕!如果係自己開車上去,上面都有咪錶位👍一行到上去已經大大隻字見到蟹仙😊,地址係天文台圍2號環海大廈2期地舖一入到餐廳,已經聞到好香既海鮮鮮味😋餐廳寬敞,坐得舒服,而且店員招呼好好,會主動上前介紹餐廳,同埋會幫忙蒸海鮮食材👍今次就叫咗個最經濟實惠,同埋覺得性價比高既$400幾海鮮餐😋已經有好多海鮮食材野生膏仔蟹,膏滿肉鮮,口感細膩,蟹黃濃郁韓國釜山野生鰻魚,肉質好滑嫩😋鰻魚好正澳洲青年龍蝦,大大原隻龍蝦,啖啖龍蝦肉😍秘製原隻南非乾鮑,鮑香濃郁,口感彈牙👍👍大西洋野生青口,青口都係唔使任何醬油已經好好味,反而沾咗醬油會被蓋過本身既鮮味加拿大野生海虎蝦,虎蝦好大隻😍韓國釜山蠔,蠔肉肥美鮮甜,口感滑嫩

蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈)
已經有好多海鮮食材

野生膏仔蟹,膏滿肉鮮,口感細膩,蟹黃濃郁
韓國釜山野生鰻魚,肉質好滑嫩😋鰻魚好正
澳洲青年龍蝦,大大原隻龍蝦,啖啖龍蝦肉😍
秘製原隻南非乾鮑,鮑香濃郁,口感彈牙👍👍
加拿大野生海虎蝦,虎蝦好大隻😍
韓國釜山蠔,蠔肉肥美鮮甜,口感滑嫩
2025-03-04 621 views
📍蟹仙😍香港高質素海鮮私房蒸氣石碢👍~餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍~尊貴海鮮套餐(每位$449)😍有10款海鮮再加蔬菜粥底火鍋甜品🤪又飽肚又好味😘~澳洲青年龍蝦😍好耐冇食過咁正嘅龍蝦🥰勁多膏肉質鮮嫩😍~加拿大野生野虎蝦🤪非常新鮮嘅虎蝦🥰仲未死得晒😘仲郁緊☺️~韓國釜山蠔🥰好耐冇食過咁爽口嘅蠔😘真係勁高質☺️完全冇腥味👍~蟹黃大元貝😘超級大隻元貝😘😘配上餐廳新鮮刮出嚟嘅蟹黃食🤪正到爆呀👍~秘製原隻南非乾鮑☺️鮑魚爽口彈牙😍😍勁新鮮🥳調味亦都做得非常之好👍~滲透咗海鮮精華嘅粥底火鍋🥰加上香蔥同菜譜食味道真係一流👍📍蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈) (尖沙咀)尖沙咀天文台圍2號環海大廈2期地舖
📍蟹仙😍香港高質素海鮮私房蒸氣石碢👍

鮑魚爽口彈牙😍😍勁新鮮🥳調味亦都做得非常之好👍

~滲透咗海鮮精華嘅粥底火鍋🥰
加上香蔥同菜譜食味道真係一流👍

📍蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢
(環海大廈) (尖沙咀)
2025-02-27 532 views
蟹仙海鮮私房·蒸氣石碢(尖沙咀)
尖沙咀天文台圍2號環海大廈2期地舖蟹仙餐廳一直以來都以其對食材的高要求而聞名。這裡的每一種蟹類都經過精挑細選,確保質量上乘。專業的蒸煮技術和精確的時間掌控,使得每道菜品都展現出獨特的風味,食材的搭配從清淡到濃烈,令人驚喜。這次我點了尊貴的海鮮套餐,內含多種頂級海鮮,包括野生膏蟹、加拿大海虎蝦、澳洲青年龍蝦、太西洋青口、秘製南非乾鮑、韓國釜山蠔、蟹皇大元貝、蟶子以及有機蔬菜。澳洲青年龍蝦肉質鮮嫩且富有彈性,口感清新。秘製的南非乾鮑肉質厚實,口感滑順,令人難以忘懷。野生膏蟹以其豐滿的蟹膏和鮮美的肉質獲得讚譽,肉質滑嫩且味道甘甜。加拿大的野生海虎蝦肉質紮實且多汁,口感極佳。蟹皇大元貝風味獨特,蟶子的口感同樣滑順,帶有自然的鮮甜。太西洋青口同樣鮮美,帶有海洋的獨特風味。韓國釜山蠔則滑嫩可口,散發著強烈的海鮮鮮甜。此外,我們還選擇了食慾瘦拼盤,裡面包括了濟州黑毛豬肉、黑安格斯牛肉和紐西蘭嫩羊片,每一種肉質都鮮嫩多汁,風味各異,令人陶醉。品嚐完這些美味的海鮮和肉類後,餐廳會將海鮮和肉汁熬製成粥。這碗香濃的海鮮粥,吸收了海鮮的鮮味,營養十分豐富,非常滋味!
蟹仙海鮮私房·蒸氣石碢(尖沙咀)
尖沙咀天文台圍2號環海大廈2期地舖

蒸氣火鍋之《蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢》尖沙咀除左出名韓國野之外,近年來都多左好多唔同款式嘅美食,包括今日去嘅活海鮮蒸氣火鍋「蟹仙」私房菜😆。尊貴海鮮套餐:野生蟹仔膏+韓國釜山鰻魚+野生琵琶龍蝦+秘製原隻南非乾鮑+大西洋野生青口+加拿大野山海虎蝦+韓國釜山珍珠蠔+蟹皇大元貝+黃金翡翠螺+有機蔬菜籃總共九款海鮮,一款蔬菜、一個粥底。海鮮方面非常新鮮😋。野生蟹仔膏、蟹皇大元貝、野生琵琶龍蝦及大西洋野生青口,入口海水味都重。蟹膏鮮香、琵琶龍蝦肉質爽口啖啖肉,而大元貝上面配襯嘅海膽醬十分濃郁味,青口嫩滑爽甜,基本上海鮮唔需要點豉油都已經好好味😋 粥底方面,九款海鮮嘅味道溶入咗粥底,每啖粥都有海鮮味道,加上菜脯、蔥花、南瓜同埋排骨,令到粥嘅味道更加豐富飲品:選擇左陳皮柑桔檸檬茶,淡淡茶香,有少少酸酸咪咪,啱曬做我地食咗咁多卡路里及咁濃厚味道後嘅飲品🙊總結:香港粥底海鮮店舖雖多,但呢一間絕不錯👍🏻。海鮮新鮮之餘,店員服務態度亦都好好。食前都會介紹,以及同客人講點樣食會最好食👍🏻。另外,餐廳鼓勵客人用現金或轉數快付款,因為仲會送多客是日甜品😋。
蒸氣火鍋之《蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢》

尊貴海鮮套餐:

飲品:

總結:
2025-02-13
2025-02-26 380 views
蟹仙尖沙咀天文台圍2號環海大廈二期地舖經開尖沙咀,老友推介海鮮蒸氣石鍋 ,環境舒適,海鮮鮮味十足,果然冇介紹錯。😋加拿大野生海虎蝦 口感煙韌,蝦膏鮮甜。🤤黃金翡翠螺和台灣九孔鮑魚 煙韌彈牙,肉汁豐富,鮮味慢慢滲出。😁韓國釜山鰻魚 皮香肉滑,加wasabi和醬油效果更佳。😸韓國釜山珍珠蠔 蠔味濃郁,好味道!🤤大西洋野生青口和蟹黃大元貝 海水味濃,鮮甜爽口,加蟹黃提升層次,好味道!😻野生琵琶龍蝦 蝦膏蝦肉鮮甜爽口,用小匙羹吃比較輕鬆。😁野生膏仔蟹 肉質鮮甜,蟹膏香滑,蟹鉗肉爽口彈牙。😘有機蔬菜籃 新鮮多汁。😃椰汁燉雪燕 甜度適中,椰味香濃,雪燕夠滑,好sweet。💖蟹仙 環境舒適,食材新鮮,侍應服務態度好,回頭率高。😎🤘🏻
蟹仙

尖沙咀天文台圍2號環海大廈二期地舖

加拿大野生海虎蝦 口感煙韌,蝦膏鮮甜。🤤

韓國釜山鰻魚 皮香肉滑,加wasabi和醬油效果更佳。😸

韓國釜山珍珠蠔 蠔味濃郁,好味道!🤤

野生琵琶龍蝦 蝦膏蝦肉鮮甜爽口,用小匙羹吃比較輕鬆。😁

野生膏仔蟹 肉質鮮甜,蟹膏香滑,蟹鉗肉爽口彈牙。😘

有機蔬菜籃 新鮮多汁。😃

椰汁燉雪燕 甜度適中,椰味香濃,雪燕夠滑,好sweet。💖

蟹仙 環境舒適,食材新鮮,侍應服務態度好,回頭率高。😎🤘🏻

2025-02-18