Restaurant: Crab Fairy (Universal Mansion)
Info:

2024-09-27 3778 views
念念不忘這間蒸海鮮餐廳「蟹仙」,位於尖沙咀最緊要夠晒方便,價錢也相當合理,尊貴海鮮套餐 食足8款海鮮 折完$449全部每日新鮮到貨,海鮮質素好好,透過猛火蒸氣更加食到原汁原味,掌握最佳蒸煮時間,熱騰騰上,避免平時食海鮮,轉頭就凍晒風味大減,呢度有專人幫手,我淨係負責食就得啦當日就揀咗以下嘅海鮮海鮮:野生膏仔蟹/韓國釜山鰻魚/野生琵琶龍蝦/台灣九孔鮑魚/大西洋野生青口/韓國斧山珍珠蠔/黃金翡翠螺/蟹黃大元貝雖然比起平時價錢相宜,質素一樣咁高,encore 仲可以優惠價加購,最愛當然係鮮甜彈牙的琵琶龍蝦,多膏好飽滿,大元貝非常好厚肉加上自家製蟹黃醬,味道更加惹味,好味完全唔需要醬油!店家大推的「菲律賓膏仔蟹」,香港只有數間海鮮批發商可以取到貨,所以很難得可以吃得到,蟹膏呈綠色相當豐腴,鮮味濃,食到海鮮的原味!最後嘅粥,集合海鮮汁精華!加上芋頭、豬骨、粟米、菜脯及蔥等,配料咁多差啲食唔晒,最後再食甜品「椰汁雪燕」,真材實料又唔會太甜,大家都好滿意👍—————————————————蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈) (尖沙咀)尖沙咀天文台圍2號環海大廈2期地舖

當日就揀咗以下嘅海鮮
韓國斧山珍珠蠔/黃金翡翠螺/蟹黃大元貝

—————————————————

• 澳洲青年龍蝦
  • 台灣九孔鮑魚
  • 越南大虎蝦
4 day(s) ago 0 views
間餐廳名用普通話讀就係海鮮,又幾有創意😂 蟹(每人半隻)好食,蟹膏味超重,龍蝦 (每人半隻)爆晒膏🤣 肉質彈牙加拿大野生海虎蝦鮮甜👍🏻 呢個真係正 ,係好既蝦至做到咁鮮甜。韓國斧山珍珠蠔蠔屎味重西蘭刀員蚌好大隻,鮮味海水味重,唔洗點醬都夠味。蟹皇大元貝有蟹膏係元貝上面😍好鮮甜,呢個我至愛,飲埋d汁有機菜籃菜都甜,不錯食晒海鮮之後用上面蒸過既海鮮滴落去既汁,做成粥,但粥既質感唔夠綿,蔥花係可以唔加,唔食既朋友可以唔落。基本上成餐都唔洗點豉油 已經好夠味但略嫌價格稍貴,如果夠budget 又想食高質素嘅海鮮,可以黎呢到一試。
間餐廳名用普通話讀就係海鮮,又幾有創意😂

蟹(每人半隻)
好食,蟹膏味超重,

龍蝦 (每人半隻)
爆晒膏🤣 肉質彈牙

加拿大野生海虎蝦
鮮甜👍🏻 呢個真係正 ,係好既蝦至做到咁鮮甜。

韓國斧山珍珠蠔
蠔屎味重

西蘭刀員蚌
好大隻,鮮味海水味重,唔洗點醬都夠味。

蟹皇大元貝
有蟹膏係元貝上面😍好鮮甜,呢個我至愛,飲埋d汁

有機菜籃
菜都甜,不錯

基本上成餐都唔洗點豉油 已經好夠味

2024-11-09 0 views
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯最近想食返啲鮮味清淡啲嘅嘢,其中一間主打海鮮嘅蒸氣火鍋喺香港有多間分店今次去咗尖沙咀嘅分店食,佢有多款套餐可以選擇,套餐之中亦有唔同款式可以選擇尊貴海鮮套餐 野生腌仔蟹 必須推薦,非常肥美大隻,店員話老闆新鮮菲律賓入口食落鮮甜,而且蟹膏非常多澳洲青年龍蝦幾大隻下,而且啲肉好彈牙新鮮加拿大野生海蝦大大隻同樣彈牙新鮮韓國釜山鰻魚肉質結實彈牙,而且厚肉油脂亦都豐富,魚味濃郁韓國釜山珍珠蠔肥美大大隻,夠晒新鮮英格蘭蟶子王Size都好大,肉質爽口扇貝配搭青蟹蟹膏就咁樣食都好好食最後我最鍾意食佢個粥底有濃郁嘅海鮮味而且質地綿密如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就系我嘅動力!記得點贊❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈) (尖沙咀)尖沙咀天文台圍2號環海大廈2期地舖 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
野生腌仔蟹
澳洲青年龍蝦
幾大隻下,而且啲肉好彈牙新鮮
加拿大野生海蝦
大大隻同樣彈牙新鮮
韓國釜山鰻魚
肉質結實彈牙,而且厚肉
油脂亦都豐富,魚味濃郁
韓國釜山珍珠蠔
肥美大大隻,夠晒新鮮
英格蘭蟶子王
Size都好大,肉質爽口
扇貝
配搭青蟹蟹膏
就咁樣食都好好食
最後我最鍾意食佢個粥底
有濃郁嘅海鮮味
而且質地綿密
你嘅支持就系我嘅動力!記得點贊❤️
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
經朋友推薦,我今日來到尖沙咀的蟹仙品嚐蒸海鮮,果然不負盛名。此次我選擇了尊貴海鮮套餐,菜單上包括了野生奄仔蟹、太平洋饅頭蟹、台灣九孔鮑魚、紐西蘭月亮貝、加拿大野生海虎蝦、韓國釜山珍珠蠔、澳洲青年龍蝦、蟹皇大元貝、蟶子,以及有機蔬菜籃。最後,還享用了吸收了海鮮精華的海鮮粥。👍🏻當晚所有海鮮均由服務員精心掌控蒸製時間,我們只需靜坐享用,服務非常周到。海鮮經過精心清洗,鮮味十足,肉質肥美,每一口都令人滿足。👍🏻在蒸海鮮的期間,侍應與我們交流,得知老闆經營海鮮生意超過四十年,並在世界各地承包當地漁船,因此他們的海鮮質量極高,與市面上普通的產品不可同日而語。以他們的價格來說,這裡的海鮮真是超級推薦!👍🏻👍🏻

2024-11-04
Type of Meal
Dinner
  • 越南頂角膏蟹
  • 太平洋饅頭蟹
2024-11-08 0 views
蒸氣鍋最緊要用料新鮮,依家餐廳有優惠由一人套餐$449-六人餐$4308都好多選擇我地2個人每人嗌左個$449嘅尊貴海鮮套餐,共10款,套餐可以升級之餘如果唔夠仲可以追加海鮮主角係菲律賓奄仔蟹,奄仔蟹食得多但係呢一款菲律賓奄仔蟹真係第一次,蒸氣慢慢將奄仔蟹嘅精華逼出嚟,令整隻蟹都充滿咗海水鮮甜。蟹肉非常嫩滑,蟹腳肉特別結實咬落去有彈性,口感好正。蟹膏更加係達致頂級,多膏之餘仲軟滑鮮甜,必食。店員話老闆每日新鮮接機返嚟,隻隻新鮮,而且香港唔係度度食到架令一主角太平洋饅頭蟹,叫得佢饅頭係比麵包蟹嘅size細,饅頭蟹身長係深水中,繁殖期先會上水面,期間限定唔係成日有,唔怪得知以前從未食過,海水味好濃郁,唔好睇佢細細隻鮮甜度都好高架,蟹膏雖然唔多但係帶有濃郁嘅甘香味,蟹肉口感紮實得嚟又嫩滑

為咗尋覓最新鮮嘅食材,今次就去到尖沙咀行一條大斜路到達天文台圍。上面原來隱藏咗一間主打新鮮海鮮食材嘅蒸氣火鍋。香港店主做開海鮮批發,所以能夠尋獲第一手新鮮嘅食材。尊貴海鮮套餐 野生腌仔蟹 店員介紹老闆新鮮菲律賓入口,除咗蟹膏比較多之外,食落會比出邊嘅更加鮮甜。澳洲青年龍蝦|加拿大野生海蝦雪白嘅青年龍蝦蝦肉,肉質夠新鮮又緊致。而野生海蝦,肉質亦都夠彈性。韓國釜山鰻魚韓國嘅鰻魚肉質會比日本嘅更加有彈性,加上軟骨較細,食落都好方便。韓國釜山珍珠蠔蠔身雪白又飽滿,充滿蠔香又有少少海水味。英格蘭蟶子王不愧為蟶子王,淨係尺寸都夠大,而且完全冇沙。扇貝加入咗青蟹蟹膏,所以會有濃厚嘅海水咸香味。最後嘅粥吸收晒海鮮嘅精華,口感夠綿密又充滿海鮮嘅甜味。蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈) (尖沙咀)尖沙咀天文台圍2號環海大廈2期地舖

野生腌仔蟹

澳洲青年龍蝦|加拿大野生海蝦

韓國釜山鰻魚

韓國釜山珍珠蠔
蠔身雪白又飽滿,充滿蠔香又有少少海水味。

英格蘭蟶子王
不愧為蟶子王,淨係尺寸都夠大,而且完全冇沙。

扇貝
加入咗青蟹蟹膏,所以會有濃厚嘅海水咸香味。

最後嘅粥吸收晒海鮮嘅精華,口感夠綿密又充滿海鮮嘅甜味。

尖沙咀天文台圍2號環海大廈2期地舖

向尖沙咀隱秘的角落裡,「蟹仙」以其卓越的海鮮蒸氣鍋而聞名。此餐廳不僅以新鮮的海鮮著稱,服務質素亦獲得高度評價。此次造訪,果然名不虛傳。尊貴海鮮套餐**野生菲律賓野生醃仔** 蟹肉鮮嫩肉質彈牙,味道鮮甜,讓人感受到海洋的純粹。**野生蟹饅頭蟹** 這是我第一次品嚐此蟹,肉質滑嫩且鮮甜,侍應小姐特別推薦,並表示這種蟹在市場上頗為稀有,確實令人驚喜。**澳洲青年龍蝦與加拿大野生海蝦** 龍蝦的肉質結實,鮮甜的口感讓人難以忘懷,而海蝦則帶有濃郁的海鮮香氣,兩者的搭配無疑是海鮮愛好者的享受。**台灣九孔鮑魚** 這道鮑魚新鮮且尺寸可觀,每一口都展現出彈牙的口感,令人滿足。**韓國釜山珍珠蠔** 蠔肉又大又飽滿,清潔程度令人放心,口感新鮮,每一口都帶來滿滿的海洋風味。**蟹黃大元貝**(超級推介) 元貝本身就已經非常大隻,搭配上廚師秘製的蟹膏,口感層次豐富,鮮甜之餘更添醇厚,是一道絕對不容錯過的美味。**有機蔬菜籃** 新鮮的有機蔬菜在蒸煮後更添清甜,搭配海鮮的精華,形成了完美的平衡。最後,粥底吸收了所有海鮮的精華,帶來濃郁的味道,讓人意猶未盡。這家餐廳的海鮮供應商經營超過40年,擁

**野生菲律賓野生醃仔**

蟹肉鮮嫩肉質彈牙,味道鮮甜,讓人感受到海洋的純粹。
**野生蟹饅頭蟹**
**澳洲青年龍蝦與加拿大野生海蝦**
**台灣九孔鮑魚**

**韓國釜山珍珠蠔**

**蟹黃大元貝**(超級推介)
**有機蔬菜籃**

這家餐廳的海鮮供應商經營超過40年,擁有全球漁船合作的背景,保證了海鮮的高品質,絕非一般街市所能比擬。以目前的價格來看,這裡的海鮮套餐實在超值。

菜單上還有多樣的選擇,無疑每一道菜都值得期待。此外,餐廳的環境寬敞舒適,非常適合大型聚會,是家庭和朋友聚餐的理想場所。總的來說,「蟹仙」是一個難得的美食去處,值得極力推薦。
2024-11-04
  • 罕有大黃奄蟹
  • 太平洋饅頭蟹
  • 紐西蘭刀貝蚌
  • 尊貴海鮮套餐
這間人氣海鮮蒸氣鍋是十分難預訂的,一直想試,就預訂了周末和朋友去試試🥢每人各點了一份尊貴海鮮套餐 ($499 每位)🦞🦐🦑🦀太平洋饅頭蟹🦀這道饅頭蟹色澤鮮紅,蟹肉鮮甜肥美,蟹的尺寸比一般細澳洲青年龍蝦🦞龍蝦肉質爽口彈牙,清蒸後更顯鮮味😋台灣九孔鮑魚🥢新鮮,肉質彈牙,口感軟軟,一啲都唔韌,點上醬汁更美味大西洋野生青口🥢伴隨濃濃的海水味,形狀偏小加拿大野生海虎蝦🦐手掌咁大,肉質結實,有咬口韓國斧山珍珠蠔蠔味濃烈,尺寸合理,點上豉油更好味紐西蘭月亮貝🥢月亮貝鮮嫩多汁,清蒸保留了原本的鮮味蟹黃大元貝🐚鮮味十足,搭配濃郁的蟹黃,味道濃郁又不失清新蔬菜🥬🥦🫛有幾款種類,十分新鮮鮮綠海鮮粥🍲包含各款海鮮蒸餾後的精華,這鍋海鮮粥,充滿鮮味,配搭少量的鹽就已經夠味

每人各點了一份尊貴海鮮套餐 ($499 每位)🦞🦐🦑🦀

太平洋饅頭蟹🦀
這道饅頭蟹色澤鮮紅,蟹肉鮮甜肥美,蟹的尺寸比一般細

澳洲青年龍蝦🦞
龍蝦肉質爽口彈牙,清蒸後更顯鮮味😋

台灣九孔鮑魚🥢
新鮮,肉質彈牙,口感軟軟,一啲都唔韌,點上醬汁更美味

大西洋野生青口🥢
伴隨濃濃的海水味,形狀偏小

加拿大野生海虎蝦🦐
手掌咁大,肉質結實,有咬口

韓國斧山珍珠蠔
蠔味濃烈,尺寸合理,點上豉油更好味

紐西蘭月亮貝🥢
月亮貝鮮嫩多汁,清蒸保留了原本的鮮味

蟹黃大元貝🐚
鮮味十足,搭配濃郁的蟹黃,味道濃郁又不失清新

蔬菜🥬🥦🫛
有幾款種類,十分新鮮鮮綠

海鮮粥🍲
$550 (Dinner)
2024-10-13 753 views
🌟我地揀左個尊貴海鮮套餐包括#野生膏仔蟹、#韓國釜山鰻魚、#澳洲青年龍蝦、#台灣九孔鮑魚、#野生青口、#野生海虎蝦、#珍珠蠔、#黃金翡翠螺、#蟹黃大元貝、#有機蔬菜拼盤 及#粥底,嘆盡十款美食,都只係$449。🌟#野生膏仔蟹蟹肉紮實,肥美多膏,入口甘香,鮮甜美味,而且隻蟹都算大隻。🌟#野生琵琶龍蝦肉質飽滿,比平時食的龍蝦的肉更爽口鮮甜,朋友大讚。🌟#釜山鰻魚有驚喜!蒸鰻魚無腥味!不用調味或醬汁,都鮮味十足。🌟#野生青口+#韓國斧山珍珠蠔鮮甜新鮮,食完仲想ENCORE~🌟必食!海鮮粥,吸收晒所有海鮮的精華,鮮甜無比!綿滑可口,好好食。🌟最後仲有#椰汁雪燕免費送,大滿足的一餐。

🌟#野生膏仔蟹
蟹肉紮實,肥美多膏,入口甘香,鮮甜美味,而且隻蟹都算大隻。

🌟#野生琵琶龍蝦
肉質飽滿,比平時食的龍蝦的肉更爽口鮮甜,朋友大讚。

🌟#釜山鰻魚
有驚喜!蒸鰻魚無腥味!不用調味或醬汁,都鮮味十足。

🌟#野生青口+#韓國斧山珍珠蠔
鮮甜新鮮,食完仲想ENCORE~

🌟最後仲有#椰汁雪燕免費送,大滿足的一餐。
  • 日本大元貝
  • 大西洋野生青口
  • 越南頂角膏蟹
  • 尊貴海鮮套餐
2024-10-11 719 views
食完一次太有驚喜要再encore🤩今次試尖沙咀分店 環境更加闊落 海鮮依然高質🥰 餐廳主打採用蒸氣石碢烹調海鮮 原汁原味 唔會加調味料或腌製所有海鮮都由店員即場計時去蒸煮 確保火侯每枱蒸架下面都有個石碢 海鮮嘅精華全部保留到粥底 食完海鮮之後就可以品嚐到充滿鮮味既粥用蒸呢種烹調方法又健康又保留到海鮮純粹既鮮甜味😋海鮮仲有豐富營養價值 食完一啲罪惡感都冇 朋友都讚冇介紹錯😎尊貴海鮮套餐🦀野生膏仔蟹 Wild Crab 🦀太平洋饅頭蟹Pacific Ocean Box Crab🦞野生琵琶龍蝦Wild Lute Lobster🌊台灣九孔鮑魚Taiwan Abalone🌊大西洋野生青口Atlantic Mussels🦐加拿大野生海虎蝦Canada big wild tiger shrimp🦪韓國斧山珍珠蠔Korea Baby Oyster 🌊黃金翡翠螺 Emerald snail🌊蟹皇大元貝jumbo Scallop with Crab Roe🥬有機蔬菜籃Organic Vegetables Platter🌽 石碢排骨粟米粥🥥椰汁雪燕
食完一次太有驚喜要再encore🤩

🌊黃金翡翠螺 Emerald snail
🌽 石碢排骨粟米粥
🥥椰汁雪燕
2024-10-10 627 views
《蟹仙》我想試好耐架啦,今日興致起想食海鮮同老公一於去試吓,嚟到餐廳嘅時候店員首先會將食具用蒸氣蒸一次,落咗order之後上每一道海鮮店員都會幫你調校時間,然後再講解呢一款海鮮嘅來源地,但係店員每一款都有推介由於海鮮本身嘅鮮甜度較高,可以唔用豉油都好好味,咁佢哋推介得,我哋當然要試返原汁原味啦🥢菲律賓奄仔蟹呢款珍貴嘅野生菲律賓奄仔蟹,我都係第一次食,同平時嘅奄仔蟹好唔同,老闆同菲律賓供應商交情先有出邊真係食唔到,而且菲律賓奄仔蟹咬落去啖啖肉,腳仔仲好有肉,尤其係蟹膏,金黃飽滿,滑溜溜嘅質感,口感濃郁🥢太平洋饅頭蟹饅頭蟹size 比較細隻,但係佢嘅蟹肉落去有彈性,佢嘅特別之處係帶有一濃郁海水味,令到成隻饅頭蟹味道都提鮮,食落去就好似啱啱打撈上嚟嘅感覺,饅頭蟹生活喺深海中 ,唔怪得知佢嘅海水味咁濃郁,饅頭蟹係期間限定,因為佢會喺深水,唔係咁容易打撈都上嚟,所以唔係成日有架🥢澳洲青年龍蝦係靠龍蝦本身嘅鮮味同質感有驚喜,啖啖肉咬落去真係滿足感十足,啲肉爽口彈牙,帶住天然嘅海水味,龍蝦膏同樣非常香濃,仲有啲奶油嘅感覺🥢台灣九孔鮑魚鮑魚大大隻肉質非常彈牙,唔會過硬,咬落去係啱啱好嘅口感。🥢大西洋野

🥢菲律賓奄仔蟹

🥢太平洋饅頭蟹

🥢澳洲青年龍蝦

🥢台灣九孔鮑魚
鮑魚大大隻肉質非常彈牙,唔會過硬,咬落去係啱啱好嘅口感。

🥢大西洋野生青口
蒸氣鍋嘅做法將青口嘅鮮味鎖住,令到每一隻青口都充滿咗大海嘅味道

🥢加拿大野生海虎蝦
肉質彈牙得嚟又有豐富嘅海鮮味,蝦頭嘅部分亦都非常香濃,比一般嘅蝦頭更加鮮甜

🥢韓國斧山珍珠蠔
食落鮮甜,而且蠔肉肥美多汁

🥢蟹皇大元貝
首先,講下大元貝,佢嘅肉質非常鮮嫩,咬落去有彈性,完全唔會過老,保留住咗海鮮應有嘅鮮味,蟹皇豐富而濃郁,食落去有一陣淡淡嘅蟹香,唔會太膩,蟹皇嘅鹹香味滲入大元貝,兩者完美融合,提升咗層次

🥢蟶子王
蟶子王嘅肉質又長又厚,食落去啲口感好彈牙,蒸氣鍋嘅低溫慢蒸做法好好咁鎖住咗蟶子王嘅水分,完全冇腥味,反而係好自然嘅鮮味,而且餐廳仲清潔得好乾淨洗到白雪雪架

最後當然唔少得充滿海鮮精華嘅粥底,粥底本身係用芋頭、粟米同豬肉呢啲簡單嘅材料,但經過多款海鮮嘅洗禮,味道完全升級!粥煮到好綿密,粥底充滿咗海鮮同材料嘅甘甜
2024-10-09 505 views
尖沙咀的蟹仙海私房蒸氣石鍋以其新鮮海鮮和周到的服務著稱。進入店內,首先映入眼簾的是各式生猛海鮮,讓人食指大動。這裡的「萬事449抵食套餐」絕對值得一試,套餐包含了多款上等海鮮,每一樣都新鮮可口。套餐中的澳洲青年龍蝦肉質鮮嫩,彈牙的口感令人難忘,而野生膏仔蟹則肉質豐腴,蟹膏香濃,讓人一試成主顧。太平洋饅頭蟹和大西洋野生青口的味道也相當出色,搭配店內特製的醬料,風味更佳。此外,加拿大野生虎蝦同樣令人驚喜,鮮甜的肉質讓人回味無窮。用餐過程中,專人全程服務,幫忙計時和調整蒸煮時間,體驗相當愉快。最後,濃縮了所有海鮮精華的海鮮粥更是完美收尾,湯底鮮香四溢,令人心滿意足。

今日去咗尖沙咀一間叫「蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢」嘅餐廳食晚餐,餐廳主打新鮮生猛嘅海鮮。我哋嗌咗每位$449嘅尊貴海鮮套餐,一共有10款時令海鮮,職員會根據海鮮蒸熟所需嘅時間而分批幫忙蒸煮海鮮,每款大概3至8分鐘左右,蒸完套餐入面嘅海鮮之後,海鮮嘅精華會透過蒸架滴入下面嘅粥底,混合豬骨同粟米粒嘅粥底非常鮮甜,食完非常飽肚。最後套餐仲會送糖水,今日嘅是日糖水係椰汁燉血燕,味道唔會太甜,食落有一絲絲嘅血燕,感覺好滋補。🍊加拿大野生海虎蝦蝦肉爽口,食材新鮮,食落有蝦嘅鮮味🍊黃金翡翠螺貝殼呈翠綠色,喺個殼入面挑出嚟嘅螺肉尺寸好大,味道鮮甜,口感肥美🍊台灣九孔鮑魚口感爽口彈牙,蒸得啱啱好,唔會太韌🍊韓國斧山珍珠蠔尺寸唔算太大,蒸完之後唔會有腥味🍊大西洋野生青口喺公海嘅深海捕捉,比起平時食到喺淺水生長嘅青口更加清甜🍊蟹皇大元貝尺寸幾大,配上師傅挑出嚟嘅蟹膏同蟹肉混合而成嘅蟹黃醬,醬汁味道非常濃郁,帶出元貝嘅鮮味🍊野生琵琶龍蝦啖啖蝦肉,口感飽滿,蝦膏味道濃郁🍊罕有藻食綠膏蟹有滿滿嘅蟹膏,食完齒頰留香,蟹鉗嘅蟹肉好飽滿,蟹肉口感軟滑🍊太平洋饅頭蟹饅頭蟹嘅尺寸較細,冇乜蟹膏,蟹鉗蟹腳亦都較細,蟹肉口感較結實

🍊加拿大野生海虎蝦
蝦肉爽口,食材新鮮,食落有蝦嘅鮮味

🍊黃金翡翠螺

🍊台灣九孔鮑魚
口感爽口彈牙,蒸得啱啱好,唔會太韌

🍊韓國斧山珍珠蠔
尺寸唔算太大,蒸完之後唔會有腥味

🍊大西洋野生青口
喺公海嘅深海捕捉,比起平時食到喺淺水生長嘅青口更加清甜

🍊蟹皇大元貝

🍊野生琵琶龍蝦
啖啖蝦肉,口感飽滿,蝦膏味道濃郁

🍊罕有藻食綠膏蟹
有滿滿嘅蟹膏,食完齒頰留香,蟹鉗嘅蟹肉好飽滿,蟹肉口感軟滑

🍊太平洋饅頭蟹

🍊有機蔬菜籃
娃娃菜同生菜蒸架上清蒸,食到新鮮蔬菜嘅清甜

📍尖沙咀天文台圍2號環海大廈2期地舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊
2024-10-07 395 views
Melo好鍾意食海鮮,之前生日食過銅鑼灣蟹仙覺得好唔錯!今次見到佢有個Set半價$449,所以同朋友再去食!今次食尖沙咀呢間。個set有八款海鮮,性價比幾高!蒸氣海鮮保留佐海鮮的原汁原味,會有專人處理好晒同幫你計時,唔使驚蒸得過時!嗰晚我哋揀咗:- 菲律賓野生膏仔蟹- 野生琵琶龍蝦- 台灣九孔鮑魚- 蟹黃大元貝- 大西洋野生青口- 韓國斧山珍珠蠔- 黃金翡翠螺- 韓國釜山鰻魚每款海鮮都好新鮮,我個人最鍾意係佢嘅菲律賓野生膏仔蟹,啲肉好厚,啖啖肉又多膏!蟹黃大元貝勁厚身!蟹黃醬好正!龍蝦厚肉爽彈!勁鮮甜!話明係粥底海鮮,食完海鮮,最後梗係唔少得結合咗全部海鮮精華嘅粥!個粥入邊有豬骨,芋頭,粟米,菜脯和蔥花,食落去個鮮甜味好正!最後甜品係椰汁雪燕,勁多燕窩,夠晒養顏!

嗰晚我哋揀咗:
- 韓國斧山珍珠蠔
- 黃金翡翠螺
- 韓國釜山鰻魚

2024-10-03 514 views
趁聽日假期今日約咗成班朋友一齊去尖沙咀食蒸海鮮☺️☺️, 好耐都未食過蒸海鮮同埋海底粥了🤣🤣 聽朋友講呢間啲海鮮唔錯,所以就過咗嚟食,佢本身有個原價$800嘅套餐,半價咗四百幾蚊就可以了👍👍😍 裏面仲有大大隻龍蝦,鮑魚,又黃又多膏嘅蟹👍👍👍 仲有筷子咁長嘅聖子,同埋鋪滿蟹膏嘅扇貝😍😍 啲海鮮真係非常之新鮮,而且非常之讚!! 當然唔少得嘅就係佢嘅精華的粥😍😍蒸晒咁多海鮮,嘅海底粥👍👍仲會有專人去幫你放上去蒸,咁就唔怕蒸過龍了👍👍 最後佢仲會有糖水👍👍佢唔會好似其他餐廳咁會有時間限制👍👍 地址:蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈) (尖沙咀)尖沙咀天文台圍2號環海大廈2期地舖

當然唔少得嘅就係佢嘅精華的粥😍😍蒸晒咁多海鮮,嘅海底粥👍👍

仲會有專人去幫你放上去蒸,咁就唔怕蒸過龍了👍👍

最後佢仲會有糖水👍👍
佢唔會好似其他餐廳咁會有時間限制👍👍

地址:蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈) (尖沙咀)