有一次無意中喺IG睇到介紹一間糖水店推出超綠開心果露😳平時食糖水都係食西米露、涼粉、芋圓哩類嘅糖水,好少留意懷舊中式糖水,加上第一次聽開心果露,所以好深刻。咁岩有一日見到有人寫食評,提起哩間甜品店,就喺食晚餐嘅地方附近,佢都有開心果露‼️當然要帶我嘅移民朋友去試下😆夜晚食串燒未夠鐘,所以調一調個次序。食咗甜品先😌二黎,星期五晚多人出去食飯,食完飯一定會好多人,到時大排長龍。早啲食就可以唔洗排隊😌每人叫咗一個甜品,可以交換share。揀甜品嘅時候,十五十六,想試下佢啲傳統糖水,但又怕會好飽食唔落正餐。最後,好貪心咁叫咗兩個傳統糖水,仲要升級湯丸、豆腐花,唔頂胃嘅都唔叫🤣研香雙拼合桃腰果 ($38)Walnut with Cashew Dessert Soup糖水可以揀全甜或者半甜,餐廳推薦半甜。 我哋加$10升級湯丸,有三粒,係芝麻餡。 湯丸薄皮多餡。糖水同湯丸甜度適中,我諗揀全甜的話,就會太甜啦。研香開心果露 ($48)Pistachio Dessert Soup同樣可以揀全甜或者半甜,餐廳亦係推薦半甜。開心果露仲可以免費加豆腐花。 開心果露選用意大利開心果,顏色偏向淺黃色,唔會青BB好
有一次無意中喺IG睇到介紹一間糖水店推出超綠開心果露😳

夜晚食串燒未夠鐘,所以調一調個次序。

每人叫咗一個甜品,可以交換share。

研香雙拼合桃腰果 ($38)

糖水同湯丸甜度適中,我諗揀全甜的話,就會太甜啦。

研香開心果露 ($48)
Pistachio Dessert Soup

同樣可以揀全甜或者半甜,餐廳亦係推薦半甜。開心果露仲可以免費加豆腐花。 開心果露選用意大利開心果,顏色偏向淺黃色,唔會青BB好假。
豆腐花大約佔1/3左右。
我哋食咗合桃腰果露先,到開心果露...
完全無味😟好淡,唔單止係無乜開心果味,係甜品都無。淨係食到豆腐花嘅豆味,而且感覺個糖水有啲水,比想像中冇咁杰身。
有啲失望,唔知道會唔會係因為個豆腐花影響咗個味道,唔推薦哩個甜品

餐廳位於厚福街,一直行到最後就見到,唔難搵。
到達嘅時候係7點左右,所以甜品店幾乎係無人。過咗大約15分鐘,陸續開始有人入座,原來有好 多人同我哋一樣,都係咁早食甜品🫢
餐廳乾淨,人客唔算太多,都坐得幾舒服。
職員態度都好有禮貌。

我比較少食傳統糖水,但印象中哩一類嘅糖水都會相對杰身。哩間甜品店,兩個糖水都比較稀。
兩個糖水比較之下,都係傳統嘅合桃腰果露較為好食。
$50 (Dinner)