2015-08-10 1440 views
已經係第四次來吃生昌啦!雖然地方有點遠,環境都麻麻,但是每次吃都覺得好不錯,也好抵食。八點半左右到達,沒有等位,要自己搵位啦~好在好快就搵到一個冷氣位鹽焗烏頭必食必食啊!好吃的要爆掉了,油脂丰富,魚肉緊實。普寧豆醬本該點睛之筆,不過好salty。同埋我覺得最近烏頭變細了,明明選的大烏頭,上來之後感覺還沒有之前細的大。今次撿咗三拼,紅腸魷魚同埋鵝腸,大豆芽做底。鵝腸尤其好吃,肥而不膩,魷魚也很有嚼頭。紅腸就麻麻,不過L先生覺得很好吃,可能因為我唔鍾意食紅腸。通常都撿豆腐做底,沒想到大豆芽都很鮮美,必食之一蠔仔粥很足料,加上肉碎和大地魚提鮮,味道上去一個檔次。吃到一半加了一碗白粥進去,很和味!這個賣相極佳,不過食咗第一件就不想食第二件了,口感似churros,有點油膩。適合大夥人叫,每人一件還差不多,我地三個人最后食唔嗮仲要打包,下次唔會叫啦。據說是潮州特產的綠豆爽,白果軟糯,綠豆爽QQ哋,不過綠豆口感有點奇怪,我鍾意平時食到個哋綠豆多D。
鹽焗烏頭
鹽焗烏頭必食必食啊!好吃的要爆掉了,油脂丰富,魚肉緊實。
滷水拼盤
蠔仔粥
糖醋面
綠豆爽

2015-08-08
$150 (Dinner)
鹽焗烏頭
滷水拼盤