2007-02-21
提早一天回家吃團年飯. 今年爸爸揀了大家樂的盆菜, 再另加一煲翅. 簡簡單單, 已足夠四個人食有突.外賣盒總算包裝得幾好, 但食物只係微溫.鴻運大展翅: 7分, 號稱10-12位用, 果然相當大煲. 小弟飲了兩碗, 已飽了一大截. 這煲翅有鮮蟹拑肉, 竹笙, 肉絲, 同日式魚翅. 飲落口係幾杰的, 蟹拑肉幾鮮甜, 肉絲算淋, 日式魚翅同平時食開的有甚麼分別? 口感就當然不能比較, 但都不算太差.$148一大煲, 幾抵食的.鮑魚海味福袋盆菜: 6分, 6人分量的盆菜, 有清湯鮑, 魚翅福袋, 花膠, 原粒瑤柱, 日本蠔豉, 花菇, 白切龍岡雞, 燒鴨, 南乳炆蓮藕, 南乳炆腩仔, 沙爹豬皮, 沙爹魷魚, 蠔菇, 鴨掌, 栗子, 支竹, 娃娃菜, 芋頭, 蘿蔔, 炸蒜子.清湯鮑都不算太細隻, 硬了點, 味道就幾好. 魚翅福袋入面有肥豬肉, 都幾應節. 花膠應該不是兔仔耳朵吧, 差點忘了試, 但味道係一般. 原粒瑤柱都係實實的, 我都係麻麻鍾意.除了四樣掛頭牌的菜色之外, 白切龍岡雞的肉太老了, 燒鴨反而較對味, 但似乎而味又唔多應該出現係盆菜入面. 跟據媽媽的評分, 芋頭係完全不合格, 不
外賣盒總算包裝得幾好, 但食物只係微溫.
$148一大煲, 幾抵食的.
除了四樣掛頭牌的菜色之外, 白切龍岡雞的肉太老了, 燒鴨反而較對味, 但似乎而味又唔多應該出現係盆菜入面. 跟據媽媽的評分, 芋頭係完全不合格, 不淋, 又唔粉, 差. 南乳炆腩仔沒有南乳味, 腩仔相當肥. 栗子好淋, 幾入味. 蘿蔔大大舊的, 但好像吸收不了其他菜色的汁, 淡淡的.
整體來說不算太理想, 收$338, 但菜色的質素係一般. 不過勝在方便.